Κυρ 22 Νοε 2015 - Σαβ 28 Νοε 2015

1st ANIMATION MARATHON

εικαστικά

Προβολές Ταινιών Animation
Κυριακή 22, Δευτέρα 23 και Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015
Ώρες Προβολών: 20:00-22:00

Εικαστική Έκθεση
Κυριακή 22 έως Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015
Εγκαίνια: Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015 στις 19:00
Ώρες λειτουργίας: 16:00-22:00

Παρουσίαση Εργαστηρίων Ψηφιακών Τεχνών
Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015
Ώρες: 16:00 - 19:00


Το ART/ European Animation Center, με την υποστήριξη του Ρομάντσο, διοργανώνει τον 1ο ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ANIMATION (1st ANIMATION MARATHON), από 22 έως 28 Νοεμβρίου 2015, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προβολές ταινιών animation, έκθεση ζωγραφικής και παρουσίαση εργαστηρίων ψηφιακής γλυπτικής (με τον Ορέστη Συμβουλίδη) και ψηφιακών τεχνών (με τον Κωνσταντίνο Παπαμιχαλόπουλο).
Ο 1ος Μαραθώνιος Animation επιχειρεί να γίνει ένα βήμα καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που σχετίζονται με τα κινούμενα σχέδια και τις οπτικοακουστικές τέχνες γενικότερα, και οι οποίοι, σε μεγάλο βαθμό, διερευνούν και διευρύνουν τα όρια τόσο στον χώρο του animation όσο και στις ποικίλες μορφές των εικαστικών τεχνών. Η χρήση των νέων μέσων διευκολύνει τις εκφραστικές δυνατότητες των καλλιτεχνών, ωστόσο το βασικό πεδίο άσκησης των πάσης φύσεως αισθητικών αναζητήσεων, παραμένει η ζωγραφική τέχνη. Από τις παραδοσιακές τεχνικές του 2d animation, έως τις πειραματικές–εικονοκλαστικές απόπειρες των μεικτών τεχνικών και τις ψηφιακές εκδοχές του σήμερα, το παραγόμενο καλλιτεχνικό προϊόν παρουσιάζει ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα αποτελέσματα είτε ως κινούμενες είτε ως στατικές εικόνες.
Η εξέλιξη των νέων μέσων επέφερε αναπόφευκτα τη διάρρηξη των παραδοσιακών αντιλήψεων για τα είδη των τεχνών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ψηφιακή γλυπτική, όπου μια καλλιτεχνική ιδέα μπορεί να σμιλευτεί με τη γραφίδα ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, και να σχηματοποιηθεί μέσω ενός τρισδιάστατου εκτυπωτή σε γλυπτό ή να γίνει ψηφιακό αρχείο με ποικίλες εφαρμογές.
Στην πρώτη αυτή απόπειρα κλήθηκαν τα «τρέξουν» δημιουργοί με ποικίλες καταβολές, προσφέροντας το έργο και τις γνώσεις τους αφιλοκερδώς, ελπίζοντας να συγκινήσουν το κορεσμένο –εν πολλοίς– βλέμμα του σύγχρονου θεατή.

Α. ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 22, Δευτέρα 23 και Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015 και ώρες: 20:00-22:00 και περιλαμβάνουν:
- Πειραματικές ταινίες animation του Μιχάλη Αρφαρά, συνολικής διάρκειας 80 λεπτών. (Ο καλλιτέχνης θα προλογίσει το έργο του)
- Ανθολογία Πολωνικών ταινιών animation μικρού μήκους, συνολικής διάρκειας 111 λεπτών.


Β. ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1. EXPERIMENTAL
Επιλεγμένα εικαστικά έργα του Μιχάλη Αρφαρά που προέκυψαν από τον συνεχή πειραματισμό του δημιουργού πάνω στο φιλμ, στο πλαίσιο δημιουργίας των ταινιών animation.

2. Το Project PERIAPSIS, είναι η πρώτη ελληνική Sci-Fi Concept Art - εικαστική έκθεση, υπό την αιγίδα του 3ου Εργαστηρίου της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 1ου Animation Marathon 2015. Βασισμένο στο Concept - σενάριο του Κυριάκου Μπουρνά, οι καλλιτέχνες του project χτίζουν ένα κόσμο αποκαλυπτικής δυστοπίας στην τροχιά μιας αγγελικής πτώσης. Mέσα από ένα φανταστικό πρίσμα, δημιουργείται μια αλληγορική αφήγηση, ταυτισμένη με την κατάσταση στην οποία ζούμε. Είναι το οπτικό brainstorming ιδεών και εικόνων με μια ενιαία μορφοπλαστική γραμμή. Διαμορφώνεται έτσι ένα σενάριο του οποίου την ανάγνωση ο θεατής καλείται να ανακαλύψει, μέσα από μία σειρά έργων που έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο της θεματολογίας και της έρευνας του «Periapsis», με επίκεντρο τη συνάντηση-σύγκρουση του ανθρώπου, με τις δυνάμεις του υπερφυσικού.
Εγκαίνια: Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015, Ώρα: 19:00
Η έκθεση θα διαρκέσει από την Κυριακή 22 έως και το Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015.
Ώρες λειτουργίας: 16:00-22:00

Γ. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Οι εικαστικοί καλλιτέχνες Ορέστης Συμβουλίδης και Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος θα παρουσιάσουν τις δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία στον χώρο των εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών.
Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015
Ώρες: 16:00 - 19:00ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Οι ταινίες του Μιχάλη Αρφαρά (80΄)

01. ΕΠΙΚΑΙΡΑ / Wochenshou, 23’ 37’’
Έτος παραγωγής: 1982
Σενάριο, Σκηνοθεσία, Παραγωγή: Μιχάλης Αρφαράς
Ήχος: The Sluts

Παλαιά κινηματογραφικά επίκαιρα επεξεργασμένα με μεικτές τεχνικές από τον καλλιτέχνη, μετατρέπονται σε animation, πειραματικού χαρακτήρα.

02. ΜΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ / Eine Geschichte Ueber Menschen, 3’ 26’’
Έτος παραγωγής: 1989
Σενάριο, Σκηνοθεσία, Παραγωγή: Μιχάλης Αρφαράς
Ήχος: Malte Preuβ, Andreas Hoppe, Μιχάλης Αρφαράς

Το έργο είναι μία συμβολική αναπαράσταση κανιβαλισμού, όπου αλληλοτρώγονται μικρά και μεγάλα, παχιά και αδύνατα ψάρια. Η σύντομη αυτή παραβολή της σκληρότητας που χαρακτηρίζει τις ανθρώπινες κοινωνικές σχέσεις, είναι ένα φιλμ κινουμένων σχεδίων με αισθητική θεάτρου σκιών.

03. ΣΥΝΤΟΜΟ ΦΙΛΜ ΓΙΑ ΜAKΡΟΣΤΕΝΟΥΣ ΚΕΚΕΔΕΣ / Kurzer Film Fuer Lange Stotterer, 2’ 18’’
Έτος παραγωγής: 1988
Σενάριο, Σκηνοθεσία, Παραγωγή: Μιχάλης Αρφαράς
Ήχος: Frank Mazke, Μιχάλης Αρφαράς

Πρόκειται για ένα πειραματικό έργο κινουμένων σχεδίων αφιερωμένο στον ντανταϊστή καλλιτέχνη και ποιητή Kurt Schwitters. Ο ρυθμός του φιλμ ακολουθεί την απαγγελία του ποιήματός του «Kurzer Film fuer lange Stotterer» (Μικρό ποίημα για μεγάλους κεκέδες).

04. CITY LIFE GRAFFITIS, 8’ 30’’
Έτος παραγωγής: 1986
Σενάριο, Σκηνοθεσία, Παραγωγή: Μιχάλης Αρφαράς
Ήχος: Saint Anne, Μιχάλης Αρφαράς

Ένα πυροτέχνημα εικόνων και ήχων, αντικατοπτρισμών της αστικής ζωής στα τέλη του 20ου αιώνα. Το έργο είναι πειραματικό μοντάζ μίας πλειάδας τεχνικών και αισθητικών εκφράσεων της animation.

05. ANIMATION HAS NO BORDERS, 9’ 18’’
Έτος παραγωγής: 1986
Σενάριο, Σκηνοθεσία: Peter Sweenen
Παραγωγή: Cilia van Dijk
Ήχος: De Volharding

Τριάντα έξη animators από 36 διαφορετικές χώρες συνεργάστηκαν, ώστε να εικονογραφήσουν την μουσική της «INTERNATIONALE» με εικόνες σχεδιασμένες απευθείας στη σελιλόζη του φιλμ. Αυτό το κινηματογραφικό έργο αποτελεί ένα δείγμα διεθνούς καλλιτεχνικής συνεργασίας σε μία εποχή όπου πολλά σύνορα ήταν ακόμη απροσπέλαστα.

06. TRICKTYCHON Νο 4, 12’ 13’’
Έτος παραγωγής: 2004
Σενάριο, Σκηνοθεσία, Παραγωγή: Μιχάλης Αρφαράς
Ήχος: Μιχάλης Αρφαράς

Αρχαϊκοί ήχοι από χριστιανικά και βουδιστικά μοναστήρια δημιουργούν την ρυθμική βάση της χορογραφίας του έργου. Το φιλμ είναι ένα αφιέρωμα στους τελετουργικούς χορούς του Bauhaus.

07. KOUKLOTOPOS, 11’ 47’’
Έτος παραγωγής: 2005
Σενάριο, Σκηνοθεσία, Παραγωγή: Μιχάλης Αρφαράς
Ήχος: Θόδωρος Βασιλειάδης, Μιχάλης Αρφαράς

Ένας χείμαρρος εικόνων, ήχων και χρωμάτων ξεχειλίζει από το φιλμ. Ανάμεσά τους ξετυλίγεται ένα θέατρο εφιαλτικών σκιών, ο απόηχος της αγωνίας των ανθρώπων στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις.

08. ΙKARUS NOVUS, 10’ 32’’
Έτος παραγωγής: 2006
Σενάριο, Σκηνοθεσία, Παραγωγή: Μιχάλης Αρφαράς
Ήχος: Θόδωρος Βασιλειάδης, Μιχάλης Αρφαράς

Ο Ίκαρος, μετά από μία σειρά αποτυχημένων πτήσεων και οδυνηρών πτώσεων, έχει χάσει πλέον την μυθική του υπόσταση. Με την βοήθεια περίεργων μηχανών, σχεδόν τρελός πλέον, προσπαθεί ένα τελευταίο πέταγμα. Το αποτέλεσμα είναι η αναμενόμενη νέα πτώση.

Βιογραφικό του Μιχάλη Αρφαρά
Ο Μιχάλης Αρφαράς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954 και είναι animator, εικαστικός, καθηγητής και διευθυντής του τομέα «Χαρακτική» στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας.
1975-1980 Σπουδές στην Κρατική Ανωτάτη Σχολή Εικαστικών Τεχνών Braunschweig (Κάτω Σαξωνία, Γερμανία).
1980 ολοκλήρωσε τις σπουδές του με τον τίτλο του Meisterschϋler.
1980 Βραβείο χαρακτικής της Κάτω Σαξωνίας.
1980-1983 Βοηθός καθηγητού στα εργαστήρια λιθογραφίας, βαθυτυπίας και τυπογραφίας της ίδιας σχολής.
1980-2006 Μέλος του Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών της Γερμανίας και μέλος του Συλλόγου Κινηματογραφιστών της Κάτω Σαξωνίας.
1988 Βραβείο AICA Ευρώπης.
1988-2006 Καθηγητής Ειδικών Μαθημάτων στο Ινστιτούτο Εικαστικών Τεχνών και Επιστήμης της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Hildesheim (Κάτω Σαξωνία, Γερμανία).
1990 Μέλος της ομάδας Κέντρο Χαρακτικής.
2000 Κινηματογραφική υποτροφία του Υπουργείου Επιστημών και πολιτισμού της Κάτω Σαξωνίας.
1982/1986 Υποτροφίες της κυβέρνησης του Ανοβέρου.
2001 Υποτροφία της Sparkassenstiftung για τη δημιουργία και έκδοση λιθογραφιών στα εργαστήρια Quensen.
2006 Καθηγητής και διευθυντής του τομέα «Χαρακτική» στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.
Από το 1990 έχει παρουσιάσει το έργο του με ατομικές εκθέσεις σε γκαλερί και μουσεία στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Έχει συμμετάσχει σε όλες τις διεθνείς μπιενάλε χαρακτικής και φεστιβάλ πειραματικού κινηματογράφου.
Η συγγραφή και επιμέλεια καλλιτεχνικών βιβλίων αποτελεί μία συνεχή του ενασχόληση και πειραματισμό, καταλαμβάνοντας αξιόλογο μέρος της δημιουργίας του.

Ανθολογία Πολωνικών Animation Μικρού Μήκους (111’)
O!PLA ACROSS THE BORDERS 2015

Το πρόγραμμα O!PLA ACROSS THE BORDERS επιστρέφει με μια νέα ανθολογία πολωνικών ταινιών animation μικρού μήκους, ευελπιστώντας να ψυχαγωγήσει τους θεατές από όλο τον κόσμο, με ό,τι πιο σύγχρονο και πιο cool έχει παραχθεί στην Πολωνία τα τελευταία 2 χρόνια στον χώρο των κινούμενων σχεδίων. Και όπως πάντα, η ανθολογία έχει συγκροτηθεί από τη μεγαλύτερη Κριτική Επιτροπή του κόσμου, το Πολωνικά κοινό, που για το 2015 ανήλθε στα 4.166 μέλη!
Το O!PLA – The Festival of Polish Animation (www.polskaanimacja.pl) είναι ένα πλήρως ανεξάρτητο πολιτιστικό πρόγραμμα, του οποίου η τρίτη έκδοση πραγματοποιήθηκε σε 51 πόλεις της Πολωνίας (από 21.03 έως 05.31.2015).
Στο O! PLA μόνο το κοινό, από κάθε συμμετέχουσα πόλη, αποφασίζει για τους νικητές!
Το O!PLA ACROSS THE BORDERS 2015 είναι ένα «αντιπροσωπευτικό δείγμα» των τάσεων της σύγχρονης πολωνικής παραγωγής animation για το ηλικιακό κοινό άνω των 16 ετών.
Η ανθολογία O!PLA ACROSS THE BORDERS 2015 περιλαμβάνει animation ταινίες με μεγάλο προϋπολογισμό, ταινίες που γίνονται σε επαγγελματικά στούντιο, ταινίες πλήρως ανεξάρτητης παραγωγής, σπουδαστικές ταινίες, μουσικά βίντεο, «επιγραμματικά animation» (δηλαδή ταινίες συντομότατης διάρκειας) και τα «Formaninama» (πειραματικού χαρακτήρα).
Από την αρχή, ο κύριος στόχος του O! PLA είναι (ξανα)χτίσει τις σχέσεις μεταξύ κοινού και καλλιτεχνών, και φέρει την τέχνη του animation ειδικά στις μικρότερες Πολωνικές, αλλά και σε όλο τον κόσμο.
Η προηγούμενη έκδοση του O!PLA ACROSS THE BORDERS 2014, παρουσιάστηκε σε 34 πόλεις σε 5 ηπείρους.
Ο εμπνευστής και βασικός διοργανωτής του O!PLA ACROSS THE BORDERS 2015 είναι ο Piotr Kardas, Διευθυντής / Καλλιτεχνικός Διευθυντής.

Οι ταινίες με Πολωνικούς διαλόγους έχουν αγγλικούς υπότιτλους.

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

01. WATER LILIES / Nenufary, 4’
Πολωνία 2013
Σκηνοθεσία: Marcin Surma
Παραγωγή: National Polish Film School Lodz (PWSFTviT).
Τεχνική: Drawn 2D animation
Διάλογοι: Όχι

Ο ήλιος περιστρέφεται γύρω από το κτίριο... Μια όμορφη μελέτη του φωτός στηριγμένη στο γνωστό μουσικό έργο Canon in D του Johann Pachelbel.
- Ειδική Διάκριση στην κατηγορία «Formanima»

02. THE TENEMENT BUILDING / Kamienica, 12’43”
Πολωνία 2013
Σενάριο, Σκηνοθεσία, Animation: Agnieszka Burszewska
Co-Animation: A. Wyrwas, W.Sankiewicz
Μουσική: R. Baszun, M. Mulawa
Παραγωγή: FUMI Studio
Τεχνική: Puppet / Clay animation
Διάλογοι: Όχι

Μια μαύρη κωμωδία για τους πεινασμένους κατοίκους της μεσαίας τάξης μιας πολυκατοικίας.
- 3ο Βραβείο "Brown Sack" στην κατηγορία «Επαγγελματική Ταινία».

03. BUT SHE’S NICE…, 6’
Πολωνία 2014
Σκηνοθεσία: Tomasz Pilarski
Μουσική: Damian Czajka
Παραγωγή: Artistic University in Poznan (UAP)
Τεχνική: Drawn 2D animation
Διάλογοι: Όχι

Μην ξεχνάς ότι η σκιά σου είναι πάντα κοντά σου...
- 3ο Βραβείο "Brown Sack" στην κατηγορία «Σπουδαστική Ταινία»

04. DOGGYDENT / Piesydent, 2’ 05”
Πολωνία 2014
Σενάριο, Σκηνοθεσία, Εικονογράφηση: Magdalena Pilecka
Animation: Rafał Felak
Μουσική: Remigiusz Zawadzki
Παραγωγή: Magdalena Pilecka
Τεχνική: Drawn / 2D animation
Διάλογοι: Ναι (με αγγλικούς υπότιλους)

Γνωρίστε ένα οδοντίατρο σκύλων και τα μυριάδες προβλήματά του...
- 3ο Βραβείο "Brown Sack" στην κατηγορία «Ανεξάρτητη Παραγωγή»

05. THE DRIFT / Dryf, 4’19”
Πολωνία 2014
Σκηνοθεσία: Marcin Ożóg
Μουσική: Zespół Kariera
Παραγωγή: Marcin Ożóg
Τεχνική: Stop-motion animation
Διάλογοι: Ναι (με αγγλικούς υπότιλους)

«Cardboard»: μουσικό video του πολωνικού συγκροτήματος Zespół Kariera.
- 3ο Βραβείο "Brown Sack" στην κατηγορία «Animation Video Clip»

06. 331 DAYS / 331 DNI, 6’ 33”
Πολωνία 2014
Σκηνοθεσία: Piotr Mazur
Παραγωγή: AFA School of Photography in Wroclaw
Τεχνική: Time lapse / Stop motion animation
Διάλογοι: Όχι

Τριακόσιες τριάντα μία ημέρες ζωής σε ένα διαμέρισμα…
- 3ο Βραβείο "Brown Sack" στην κατηγορία «Formanima»

07. DE HERINACIO. ON THE HEDGEHOG, 2’ 06”
Πολωνία 2014
Σκηνοθεσία: Ala Nunu Leszyńska
Μουσική: Magda Tejchma
Παραγωγή: Artistic University Poznan
Τεχνική: Puppet animation
Διάλογοι: Ναι (με αγγλικούς υπότιλους)

Η επεξήγηση των αγκαθιών ενός σκαντζόχοιρου με βάση το μεσαιωνικό βεστιάριο...
- 3ο Βραβείο "Brown Sack" στην κατηγορία «Animation Epigrams»

08. HIPPOS / Hipopotamy, 12’ 29”
Πολωνία 2014
Σενάριο, Σκηνοθεσία, Animation: Piotr Dumała
Co-Animation: Paweł Dębski
Μουσική: Alexander Balanescu
Παραγωγή: FUMI Studio
Τεχνική: Drawn / 2D animation
Διάλογοι: Όχι

Το «Μπαλέτο της βαρβαρότητας», είναι μια ανησυχητική μελέτη της ανθρώπινης φύσης...
- 2ο Βραβείο "Silver Sack" στην κατηγορία «Επαγγελματική ταινία»

09. OVER MY DEAD BODY! / Po Moim Trupie!, 3’ 38”
Πολωνία 2015
Σκηνοθεσία: Agata Mianowska
Μουσική: Paris Μusic
Παραγωγή: National Polish Film School Lodz (PWSFTviT)
Τεχνική: Drawn animation
Διάλογοι: Ναι (με αγγλικούς υπότιλους)

Μια νεαρή γάτα συστήνει στους γονείς της τον νέο φίλο της: ένα κουνέλι-καλλιτέχνη...
- 2ο Βραβείο "Silver Sack" στην κατηγορία: «Σπουδαστική Ταινία»

10. PATE / Pasztet, 5’30”
Πολωνία 2014
Σκηνοθεσία: Łukasz Jedynasty, Zuzanna Staszewska
Μουσική: Kasia & Wojtek
Παραγωγή: Rainbow Box
Τεχνική: Puppet animation
Διάλογοι: Ναι (στίχοι)

Μουσικό βίντεο για το πολωνικό συγκρότημα Kasia & Wojtek
- 2ο Βραβείο "Silver Sack" στην κατηγορία «Ανεξάρτητη Παραγωγή»

11. MY IDENTIFICATION / Moja Identyfikacja, 3’19”
Πολωνία 2013
Σκηνοθεσία: Natalia Krawczuk
Μουσική: AmperA
Παραγωγή: National Polish Film School Lodz (PWSFTviT)
Τεχνική: Pixelation animation
Διάλογοι: Ναι (στίχοι)

Μουσικό video του πολωνικού συγκροτήματος AmperA.
- 2ο Βραβείο "Silver Sack" στην κατηγορία «Animation Video Clip»

12. SUPERNOVA / Supernowa, 7’ 30”
Πολωνία 2014
Σκηνοθεσία: Paweł Czarnecki
Μουσική: Patryk Bychoski
Παραγωγή: Paweł Czarnecki
Τεχνική: Mixed animation
Διάλογοι: Όχι

Η ποιητική εικόνα του θανάτου (ή ο ριζικός μετασχηματισμός) του πλανήτη...
- 2ο Βραβείο ("Silver Sack") στην κατηγορία «Formanina»

13. THE RIVERS / Rzeki, 2’ 29”
Πολωνία 2014
Σενάριο, Σκηνοθεσία: Daria Wiktoria Kopiec
Animation: Adam Wyrwas
Μουσική: Ola Bilińska
Παραγωγή: Fundacja Pogranicze / WJTeam.
Τεχνική: Puppet / Clay animation
Διάλογοι: Ναι (με αγγλικούς υπότιλους)

Μια όμορφη “ερμηνεία” του ποιήματος «Τα ποτάμια» του Czeslaw Milosz.
- 2ο Βραβείο "Silver Sack" στην κατηγορία «Animation Εpigrams»

14. A BLUE ROOM / Niebieski Pokój, 14’26”
Πολωνία 2014
Σενάριο, Σκηνοθεσία, Animation: Tomasz Siwiński
Co-Animation: P. Garbacz, A.P. Morawski |
Μουσική: Rémi Boubal
Παραγωγή: Sacrebleu / Se-Ma-For
Τεχνική: Paint-on-glass animation
Διάλογοι: Ναι (με αγγλικούς υπότιλους)

Εξαιρετικά υποβλητική μελέτη του ανθρώπινου μυαλού σε κατάσταση κλινικού θανάτου...
- 1ο Βραβείο "Golden Sack" στην κατηγορία «Επαγγελματική Ταινία»

15. A DOCUMENTARY FILM / Dokument, 6’ 50”
Πολωνία 2015
Σκηνοθεσία: Marcin Podolec
Μουσική: Wiktoria Nowak
Παραγωγή: National Polish Film School Lodz (PWSFTviT).
Τεχνική: Drawn / mixed animation
Διάλογοι: Ναι (με αγγλικούς υπότιλους)

Το πορτραίτο ενός πατέρα, των οποίων τα παιδιά ζουν τη δική τους ζωή μακριά απ’ αυτόν.
- 1ο Βραβείο "Golden Sack" στην κατηγορία: «Σπουδαστική Ταινία»

16. BEVARE OF SMOKING, OR THE DEADLY EFFECTS OF SMOKING, VER.2 /
Zgubne Skutki Palenia Ver.2, 4’ 53”
Πολωνία 2013
Σκηνοθεσία, Animation: Maciej Pestka
Σενάριο: Maciej Pestka, Piotr Pestka
Παραγωγή: Mapepi Animations
Τεχνική: 3D computer animation
Διάλογοι: Όχι

Σκεφτείτε δύο φορές πριν να ανάψει το τελευταίο τσιγάρο σας...
- 1ο Βραβείο "Golden Sack" στην κατηγορία «Ανεξάρτητη Παραγωγή»

17. AVA ’N GARDE / Awa ’N Garda, 6’29”
Πολωνία 2014
Σκηνοθεσία: Bogna Warszawa
Μουσική: SinSen & Oz
Παραγωγή: Bogna Warszawa / SinSen
Τεχνική: Graphic animation
Διάλογοι: Ναι (Στίχοι)

Μουσικό video του Πολωνού ράπερ SinSen.
- 1ο Βραβείο "Golden Sack" στην κατηγορία «Animation Video Clip»

18. LOOP, 3’
Πολωνία 2014
Σκηνοθεσία: Michał Socha
Μουσική: Michał Socha
Παραγωγή: BrosFX
Τεχνική: Drawn animation
Διάλογοι: Όχι

Οι οπτικό-ακουστικές παραλλαγές ενός επαναλαμβανόμενου εφέ.
- 1ο Βραβείο "Golden Sack" στην κατηγορία «Formanima»

19. HEDGEHOG / Jeż, 1’ 52”
Πολωνία 2014
Σκηνοθεσία: Anna Nowicka
Παραγωγή: Polish-Japanese Academy of Information Technology in Warsaw (PJAIT)
Τεχνική: CGI animation
Διάλογοι: Όχι

Μηλιά, μήλα και σκαντζόχοιρος…
- 1ο Βραβείο "Golden Sack" στην κατηγορία «Animation Εpigrams».


ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ “PERIAPSIS”
Το ART/European Animation Center σε συνεργασία με νέους καλλιτέχνες της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας αλλά και με την υποστήριξη διεθνώς αναγνωρισμένων concept artist από τον κόσμο του Hollywood και των βίντεο παιχνιδιών (video games) διοργανώνουν την πρώτη ελληνική Sci-Fi Concept Art, εικαστική έκθεση, με τίτλο «Periapsis». Βασισμένο στο concept-σενάριο του Κυριάκου Μπουρνά, εννέα καλλιτέχνες, τρεις διεθνείς concept artists και ένας χαρισματικός 10χρονος σχεδιαστής χτίζουν ένα κόσμο αποκαλυπτικής δυστοπίας στην τροχιά μιας αγγελικής πτώσης. Το project «Periapsis», μέσα από ένα φανταστικό πρίσμα, δημιουργεί μια αλληγορική αφήγηση, ταυτισμένη με την κατάσταση στην οποία ζούμε, είναι το οπτικό brainstorming ιδεών και εικόνων με μια ενιαία μορφοπλαστική γραμμή. Διαμορφώνεται έτσι ένα σενάριο του οποίου την ανάγνωση ο θεατής καλείται να ανακαλύψει μέσα από μία σειρά έργων που έχουν δημιουργηθεί στα πλαίσια της θεματολογίας και της έρευνας του project «Periapsis», που είναι η συνάντηση-σύγκρουση του ανθρώπου, με τις δυνάμεις του υπερφυσικού.
Περίαψη (periapsis), είναι το σημείο της τροχιάς ενός δορυφόρου, την στιγμή που αυτός βρίσκεται πιο κοντά στον πλανήτη του και συμβολίζεται διεθνώς με το ελληνικό πεζό γράμμα ω.

«...Καὶ εἶδον ἄλλον ἄγγελον ἰσχυρὸν καταβαίνοντα ἐκ τοῦ οὐρανοῦ, περιβεβλημένον νεφέλην, καὶ ἡ ἶρις ἐπὶ τῆς κεφαλῆς αὐτοῦ, καὶ τὸ πρόσωπον αὐτοῦ ὡς ὁ ἥλιος, καὶ οἱ πόδες αὐτοῦ ὡς στύλοι πυρός...», Ἀποκάλυψις Ἰωάννου 10:1

Διοργάνωση Project
Επιστημονικοί σύμβουλοι: Θωμάς Ζωγράφος, Χάρης Κοντοσφύρης
Δημιουργία concept: Κυριακός Μπουρνάς
Οργάνωση έκθεσης: Ειρήνη Πουλιάση
Γραφιστική επιμέλεια: Γιάννης Βγόντζας
Υποστήριξη έκθεσης: Άννα Μαρία Σαμαρά, Γεωργία Δαμιανού, Γαβριήλ Φτελκόπουλος.


ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Βιογραφικά

ΟΡΕΣΤΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΔΗΣ, Visual Artist
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979.
Φοίτησε στην Α.Σ.Κ.Τ. από το 1999-2006 στο εργαστήριο του Χρόνη Μπότσογλου (πτυχίο 29/30). Ολοκλήρωσε τις σπουδές για το δεύτερο πτυχίο στο Εργαστήριο της Χαρακτικής με καθηγητή τον Μιχάλη Αρφαρά το 2013. Έχει εκθέσει τη δουλειά του σε πολλούς χώρους τα τελευταία εννέα χρόνια. Το 2007 απέσπασε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό εικαστικών που διοργάνωσε η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας στον πολυχώρο «Αθηναΐς», σε συνεργασία - χορηγία της εταιρίας Νestle. Το 2011 απέσπασε πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό που διοργάνωσε η Α.Σ.Κ.Τ. και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας. Ως γλύπτης - ζωγράφος εργάστηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Tα τελευταία τέσσερα χρόνια καταπιάνεται με παραγωγές σχετικές με τη δημιουργία τρισδιάστατων γραφικών, κυρίως 3d μοντέλων.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ, Visual Artist
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975.
Σπούδασε ζωγραφική στην Α.Σ.Κ.Τ. με τη Ρένα Παπασπύρου και χαρακτική με τον Μιχάλη Αρφαρά. Το 2014 τελείωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης» της Α.Σ.Κ.Τ.
Συνεργάστηκε με τα περιοδικό Βαβέλ και MovMag, τις εκδόσεις «9» και «Βιβλιοθήκη» της «Ελευθεροτυπίας» και ως εικονογράφος στην εφημερίδα «Το Βήμα».
Συνεργάζεται με τη μηνιαία επιθεώρηση βιβλίου «Athens Review of Books» σχεδιάζοντας όλα τα εξώφυλλά της.
Το 2000 εξεδόθη το κόμικς-άλμπουμ του με τίτλο «Ο Γιάπωνας», το 2009 «Ο Γιάπωνας – Δευτερονόμιον» και η «Επιλαρχία!» το 2011.
Το 2003 το Μουσείο Μπενάκη παρήγγειλε πορτρέτο του Αντώνη Μπενάκη. Από το 2004 το έργο ανήκει στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου.
Είναι συνιδρυτής της White Island Works.
Έργα του υπάρχουν σε ιδιωτικές & δημόσιες συλλογές Ελλάδος και εξωτερικού.
Ζει και εργάζεται μεταξύ Αθηνών και Φολεγάνδρου

Facebook event εδώ

Είσοδος ελεύθερη

Χορηγοί επικοινωνίας
: ΜΤV, www.mtvgreece.gr, www.rise.gr , www.didee.gr , www.debop.gr, www.frapress.gr