Παρ 12 Ιουν 2015 - Κυρ 14 Ιουν 2015

Γεράνι 2015 – Δημιουργική γειτονιά

φεστιβάλ

οpen studios, συζητήσεις, εκθέσεις, βόλτες, φαγητό, γυμναστική, πάρτι

Ρομάντσο Οpen Studio Days
Παρασκευή 12 – Κυριακή 14 Ιουνίου


Σας προσκαλούμε στο δεύτερο Γεράνι, το μεγάλο ανοιχτό φεστιβάλ στη γειτονιά του Γερανίου. Με αφετηρία το κτίριο του Ρομάντσο, οι δράσεις του τριημέρου απλώνονται στη γειτονιά, στο δρόμο και στα μαγαζιά της περιοχής, χαρτογραφώντας όλες τις μικρές λεπτομέρειες της περιοχής που την κάνουν μοναδική. Όλες οι δράσεις είναι ανοιχτές και δωρεάν προς το κοινό.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει γυμναστική στο δρόμο, περιπάτους, φαγητό, μπάσκετ στην ταράτσα του Ρομάντσο, εκθέσεις, παρουσιάσεις, συζητήσεις, συναυλίες στο κτίριο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, με σκοπό να εξερευνήσετε και να γνωρίσετε καλύτερα τη γειτονιά μας. Καλέσαμε δραστήριες δημιουργικές ομάδες της πόλης να συμμετέχουν και να παρουσιάσουν δράσεις ειδικά σχεδιασμένες για το φεστιβάλ και το Γεράνι.

οpen studio days

Σάββατο 13 Ιουνίου | 13.00 - 21.00
Κυριακή 14 Ιουνίου | 13.00 – 18.00

Το δεύτερο Open Studio Days της θερμοκοιτίδας του Ρομάντσο! Οι δημιουργικές επιχειρήσεις που στεγάζονται στο κτίριο ανοίγουν τις πόρτες τους και υποδέχονται το κοινό. Το κάθε γραφείο προετοιμάζεται για να παρουσιάσει τη δραστηριότητα του στους επισκέπτες των Open Studio Days.

Οι επισκέπτες θα μπορούν να περιηγηθούν στα γραφεία, να γνωρίσουν τα μέλη της θερμοκοιτίδας και να ενημερωθούν για την επαγγελματική τους δραστηριότητα. 

Athenee
Pop-up shop, Οι ΑθηΝέοι στην Αθηναία
Εuangelia, Lommer, Αἱρῶ
Παρασκευή 12 & Σάββατο 13 Ιουνίου 2015
εγκαίνια: Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015 | 19.00
Ώρες λειτουργίας: Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015 | 09.00 – 21.00
Σάββατο 13 Ιουνίου | 09.00 – 16.00
Ένα pop-up shop με νέους σχεδιαστές στο ιστορικό Athenee, το πρώτο store in store (πολυκατάστημα) της Αθήνας. Για δύο ημέρες, τα brands Εuangelia, Lommer και Αἱρῶ θα βρίσκονται διαθέσιμα προς πώληση στο δικό τους shop στο κατάστημα Athenee  στην γωνία Σωκράτους και Λυκούργου. Τα εγκαίνια του pop-up shop θα γίνουν την Παρασκευή 12 Ιουνίου στις 19.00.

Το κατάστημα Αθηναία (Athenee) ήταν ένα από τα πρώτα πολυκαταστήματα της αθηναϊκής αγοράς. Συνώνυμο της σικ ένδυσης και κομψότητας, ο μύθος του Athenee συναντά τους σύγχρονους νέους Αθηναίους και δανείζει τις βιτρίνες του σε τέσσερις νέους σχεδιαστές που έχουν την έδρα τους στο Ρομάντσο.

Ένα pop-up shop in Athenee, όπου θα υπάρχουν διαθέσιμα προς πώληση τα μοναδικά ρούχα- δημιουργίες της Euangelia, οι Lommer τσάντες του ντουέτου των Lommer και η σειρά Αἱρῶ του Δημοσθένη Μπάρμπα.

Την ίδια στιγμή, οι επισκέπτες θα μπορούν να να ψωνίσουν και να ανακαλύψουν τα αυθεντικά μοναδικά κομμάτια του Athenee, επίγειος παράδεισος για τους vintage lovers!
https://www.facebook.com/euangelia405?fref=ts
https://www.facebook.com/pages/Lommer/287495078112901?fref=ts
airwcomp.blogspot.com
https://www.facebook.com/airwcomp?pnref=lhc

We are... opening up!, Didee magazine, #208, 2ος όροφος
Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουνίου | 12.00 - 16.00

Το DIDEE ανοίγει το γραφείο του, μας δείχνει τη δουλειά του και μας φωτογραφίζει στο open air φωτογραφικό studio που θα στηθεί από την ομάδα του περιοδικού DIDEE στην ταράτσα του δεύτερου ορόφου, το Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουνίου από τις 12.00 μέχρι τις 16.00 το απόγευμα.
*Μετά το τέλος του διήμερου φεστιβάλ, οι φωτογραφίες θα αναρτηθούν σε ειδικό post στο didee.gr για να μπορεί ο καθένας να κρατήσει το... ενθύμιό του!

Epic urban stories #gerani2015, Εpic Communication, #403, 4ος όροφος
Σάββατο 13 Ιουνίου | 15.00 - 20.00
Κυριακή 14 Ιουνίου | 15.00 – 18.00

Τι είναι τελικά το Γεράνι; Η epic communication ανοίγει το γραφείο της και μας ξεναγεί στον κόσμο της επικοινωνίας με ένα διαδραστικό παιχνίδι με έμπνευση το Γεράνι. Έχετε μάτια και αυτιά ανοικτά καθώς ανηφορίζετε για το 403 και όταν φτάσετε απλά αφήστε τη φαντασία και τη δημιουργικότητά σας να κάνει τη δουλειά...
http://epic-communication.com/

Fooolish Brain Freeze #204, 2ος όροφος
Σάββατο 13 Ιουνίου | 16.00 - 21.00
Κυριακή 14 Ιουνίου | 16.00 – 18.00

Οι Fooolish Designers σας περιμένουν στο γραφείο τους και σας προκαλούν να πιείτε τόση γρανίτα φράουλα έτσι ώστε να πάθετε brain freeze και να καταγράψουν σε ένα video τα 3-4 δευτερόλεπτα των αντιδράσεών σας!
Με τη δράση αυτή οι Fooolish εγκαινιάζουν τη νέα καμπάνια που θα αρχίσει να τρέχει σε λίγο καιρό.
be fooolish!
http://www.fooolish.com/

NeoJENGA by Media Neoperativa
Σάββατο 13 Ιουνίου | 14.00 – 17.00
Μια διαφορετική, αλλά άκρως ενδιαφέρουσα παραλλαγή του γνωστού παιχνιδιού δια χειρός Media Neoperativa, το Σάββατο 13 Ιουνίου, στο ισόγειο του Ρομάντσο. Ένα παιχνίδι συγκέντρωσης και ψυχραιμίας, που απαιτεί ηρεμία και προσοχή για να τραβήξεις τα σωστά ξύλινα τουβλάκια. Τι γίνεται όμως όταν αναγκάζεσαι να επιλέξεις κάποιο "επικίνδυνο" τουβλάκι; Από πίσω κρύβονται πολλές προκλήσεις!!!
Προκλήσεις που ο κάθε παίκτης καλείται να φέρει εις πέρας με επιτυχία, χαμόγελο και πρωτοτυπία, εάν θέλει να διατηρήσει το δικαίωμα του να παραμείνει στο παιχνίδι. Προκλήσεις δημιουργικές και διασκεδαστικές, από τις οποίες δεν θα μπορούσε να λείπει το στοιχείο του σύγχρονου ψηφιακού κόσμου και των media. 
www.neoperativa.media

Open your profile!, Frapress.gr, #203, 2ος όροφος
Κυριακή 14 Ιουνίου | 12.00 - 16.00
Το Frapress.gr ανοίγει το γραφείο του, μας δείχνει τη δουλειά του και μας φωτογραφίζει την Κυριακή 14 Ιουνίου, από τις 13.00 μέχρι τις 16.00, στον δεύτερο όροφο του Ρόμαντσο.

*Μετά το τέλος του φεστιβάλ, οι φωτογραφίες θα αναρτηθούν σε ειδικό post στο frapress.gr για να μπορεί ο καθένας ν' αλλάξει την προφίλ pic του!
www.frapress.gr

Έκθεση φωτογραφίας Entropia & Correlations
Παρασκευή 12, Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουνίου 2015
Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015 | 20.00
Στο πρώτο όροφο του Pομάντσο παρουσιάζονται οι προσωπικές φωτογραφικές δουλειές του Διονύση Ανδριανόπουλου και της Αθηνάς Λιάσκου.
Ο Διονύσης Ανδριανόπουλος, creative director του δημιουργικού γραφείου Affekt, παρουσιάζει το φωτογραφικό project Entropia.
Η Αθηνά Λιάσκου, φωτογράφος και retoucher, παρουσιάζει την σειρά Correlations. H σειρά αποτελείται από πορτραίτα, still life και τοπία.
www.affekt.gr
http://athenaliaskou.tumblr.com/

Ρομάντσο App by PiKA Tablet, #206, 2ος όροφος
Σάββατο 13 Ιουνίου | 13.00 – 21.00
Κυριακή 14 Ιουνίου | 13.00 – 18.00
Στο γραφείο 206, οι άνθρωποι της PiKA Tablet παρουσιάζουν το ΡΟΜΑΝΤΣΟ Magazine App, ένα περιοδικό για το κτίριο, τους ανθρώπους και τις δράσεις τους, σε εκδόσεις για smartphones (iOS & Android). Βοηθούν στο κατέβασμα της εφαρμογής και λύνουν όλες τις απορίες για τις ψηφιακές εκδόσεις. 

Live επιδείξεις σε mobile συσκευές (tablet & smartphones), videos για το digital publishing, ενημέρωση για όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα.

Και όπως πάντα, ένας μεγάλος διαγωνισμός με δώρο ένα Tablet!
http://pikatablet.com/

CU PopUp Tshirt Bike
Σάββατο 13 Ιουνίου | 16.00 – 19.00
Το CU PopUp Tshirt Bike θα κάνει την εμφάνισή του το Σάββατο στο Ρομάντσο. Πρόκειται για μια κινητή μονάδα μεταξοτυπίας, κατασκευή των Silk Bastards, που θα τυπώνει και θα μοιράζει συλλεκτικά t-shirts δωρεάν από το CU. Γνωρίστε από κοντά την τέχνη της μεταξοτυπίας, διαλέξτε χρώμα και μέγεθος και δείτε πώς τυπώνεται το δικό σας t-shirt με τη μέθοδο που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα κοντά στα τέλη του 1ου αιώνα! 
www.vodafonecu.gr


συζητήσεις – παρουσιάσεις

Τake Over project – παρουσίαση
Δημιουργική ομάδα BIOS
Παρασκευή 12 Ιουνίου | 16.30

Παρουσίαση του ευρωπαϊκού προγράμματος Take Over στο οποίο συμμετέχει το BIOS σε συνεργασία με άλλους τρεις πολιτιστικούς οργανισμούς από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους από 18-28 ετών που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν εμπειρία στο κομμάτι του σχεδιασμού και της παραγωγής πολιτιστικών εκδηλώσεων και δράσεων.
www.takeover.gr

Vouliwatch – παρουσίαση, Αντώνης Σβαρτς
Παρασκευή 12 Ιουνίου | 19.00 – 20.00

Το Vouliwatch είναι μια ανοιχτή, πολιτικά ανεξάρτητη και μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία που προωθεί την κοινοβουλευτική διαφάνεια και τα ανοιχτά δεδομένα στη Βουλή. Είναι τα μάτια του πολίτη στο Κοινοβούλιο και λειτουργεί ως μέσο ενημέρωσης, ελέγχου των Βουλευτών, άμεσης επικοινωνίας του πολίτη με τους εκπροσώπους του και συμμετοχής του στη λήψη σημαντικών αποφάσεων.
www.vouliwatch.gr

Το κέντρο της Αθήνας σήμερα – ανοιχτή συζήτηση
Παρασκευή 12 Ιουνίου | 20.00

Πέντε Αθηναίοι που δραστηριοποιούνται στην πολιτιστική ζωή της πόλης, εξηγούν τη δράση τους, μιλούν για τα μελλοντικά σχέδια τους και συζητούν για το σημερινό τοπίο του κέντρου της Αθήνας.

Συμμετέχουν:
Βασίλης Χαραλαμπίδης - καλλιτεχνικός διευθυντής BIOS
Ζάχος Βάρφης – αρχιτέκτονας, συνιδρυτής του LATRAAC transition skateboarding Kerameikos
Άντα Παπαϊωάννου – Generation 2.0
Ρoka –Yio – εικαστικός, συνιδρυτής της Biennale της Αθήνας
Δημήτρης Ρηγόπουλος – δημοσιογράφος

Τι γνωρίζεις για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα;
Διαδραστικό - εκπαιδευτικό παιχνίδι από την Generation 2.0 RED
Σάββατο 13 Ιουνίου | 19:00-20:00

Η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα υπογράφηκε το 1948. Σχεδόν 80 χρόνια μετά, τα ανθρώπινα δικαιώματα συνεχίζουν να καταπατούνται σε πολλές χώρες του κόσμου. Μέσω ενός διαδραστικού-εκπαιδευτικού παιχνιδιού για ενήλικες, μαθαίνουμε όχι μόνο ποια και πόσα είναι αλλά και πως έφτασε η ανθρωπότητα στην ανάγκη για τη θέσπιση τους.
Γιατί για να διεκδικήσουμε τα Δικαιώματα μας, πρέπει πρώτα απ' όλα να τα γνωρίζουμε!
info@g2red.org
http://g2red.org/

Introducing ATHENS PLAYGROUND
Κυριακή 14 Ιουνίου | 18.00 – 19.30

Το ATHENS PLAYGROUND είναι μια διαδραστική εφαρμογή πόλης για smartphones, ειδικά σχεδιασμένη για την Αθήνα. Πρόκειται για μια δράση του SCAN lab (ανήκει στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του EΚΠΑ -http://scan.di.uoa.gr/), το οποίο έχει αναλάβει να εκκινήσει πιλοτικά την εφαρμογή στα πλαίσια του ευρωπαίου έργου SPECIFI (http://www.specifi.eu/) για την πόλη της Αθήνας.


Σκοπός της δράσης είναι οι χρήστες να ανακαλύψουν καλύτερα την πόλη αλλά και να έρθουν σε επαφή με τοπικές δημιουργικές βιομηχανίες, καλλιτέχνες κτλ.
Οι χρήστες της εφαρμογής καλούνται να ολοκληρώσουν 40 απαιτητικές δοκιμασίες στην πόλη (challenges) βρίσκοντας κρυμμένους κωδικούς (QR codes) και αλληλοεπιδρώντας μαζί τους σε live χρόνο. Ολοκληρώνοντας κάθε δοκιμασία οι χρήστες κερδίζουν πόντους (tokens), τους οποίους θα μπορούν να εξαργυρώσουν για να αποκτήσουν μοναδικές εμπειρίες μέσα στην πόλη (experiences).
Your city, your game!
#AthensPlay

Το Athens Playground θα είναι διαθέσιμο από τις 5 Ιουνίου.
www.athensplayground.gr/
info@athensplayground.gr

πάρτι – μουσική στη γειτονιά

Athens Boogie – Swingtastic Rock n’ Roll party on the street!
Παρασκευή 12 Ιουνίου | 22.00

Rock n’ roll χορευτικό πάρτι στο δρόμο μπροστά από το Ρομάντσο από την ομάδα Athens Boogie.
https://www.facebook.com/AthensBoogie?fref=ts

Secret location, secret party!
Παρασκευή 12 Ιουνίου | 00.00

Το Ρομάντσο έχοντας ως συνεργούς ομάδα διακεκριμένων ύποπτων της αθηναϊκής νύχτας, βρήκαν από κοινού το πιο τέλειο και απρόσμενο σημείο στη γειτονιά και ετοιμάζουν ένα τεράστιο, επικό πάρτι. Οι πληροφορίες για το σημείο και το line-up θα ανακοινωθούν το πρωί της ίδιας μέρας.

Οι μουσικοί παίζουν μουσική!
Σάββατο 13 Ιουνίου | 17.00 -22.00

Μουσικοί της αθηναϊκής ανεξάρτητης σκηνής διαλέγουν την αγαπημένη τους μουσική σε ένα απογευματινό πάρτι στον δρόμο μπροστά από το Ρομάντσο.
Sets by:
16.00-17.00 Raccoon in the City (Pink Motel)
17.00 - 18.00 JJ Pallis (τεφλόν)
18.00 -19.00 Harry Kane (My Drunken Haze, Acid Barretts)
19.00 -20.00 A'bleiz Meursault (Filament zine)
20.00 - 21.00 Nolo & Pontius (Acid Baby Jesus)
21.00 - 22.00 'Αγγελος Κράλλης (Chickn)


MEET-UP του DOC TV
Σάββατο 13 Ιουνίου | 22.00

Το Σάββατο 13 Ιουνίου το DOC TV μας προσκαλεί σε ένα πάρτι για κοινωνικοποίηση, μουσική και χορό στην αγαπημένη μας πολύχρωμη γειτονιά της Αθήνας. Οι curators του νέου ραδιοφώνου RADIODOC.gr θα παίζουν τη μουσική: Olga Kouklaki, Nikko Patrelakis, Serafim Tsotsonis, Γιώργος Δημητρακόπουλος, George Kargo,
www.doctv.gr, www.radiodoc.gr

γυμναστική, αγώνες, παιχνίδια!

Urban Terraceball
Σάββατο 13 Ιουνίου | 16.00 -21.00

Ανοιχτό πρωτάθλημα μπάσκετ 3 on 3 σε ένα ειδικά διαμορφωμένο γήπεδο στην ταράτσα του Ρομάντσο μετά μουσικής!
Αν θέλετε να πάρετε μέρος με την ομάδα σας στείλτε μας email στο romantso@romantso.gr μέχρι την Πέμπτη 11 Ιουνίου.

Social Fitness Outdoors!
Κυριακή 14 Ιουνίου | 16.30 – 17.30

Ο Ευάγγελος Ζαρουχλιώτης (Coach Zarou) έρχεται στο Ρομάντσο για να δημιουργήσει το μικρό αδερφάκι του ZarouZone και να μας προπονήσει με απλές, βασικές ασκήσεις, που σκοπό έχουν την ενδυνάμωση του σώματος μας καθώς και την ενεργοποίηση του μεταβολισμού μας!
Τo μάθημα της Κυριακής 14/6 είναι δωρεάν για το κοινό και θα γίνει στον δρόμο μπροστά από το Ρομάντσο*
*Το Social Fitness γίνεται στο Ρομάντσο κάθε εβδομάδα με συμμετοχή ελεύθερης επιλογής (donation)
https://www.facebook.com/romantsosocialfitness?fref=ts

Introducing Social Bounce!
Κυριακή 14 Ιουνίου | 15.00 – 16.00

Social Bounce δηλαδή γυμναστική με τραμπολίνο! Ο Ευάγγελος Ζαρουχλιώτης (Coach Zarou) μας φέρνει το νέο τρέντ στο χώρο του fitness όπου μέσα από 30 λεπτά αερόβιας άσκησης δυναμώνουμε την καρδιοαναπνευστική μας λειτουργία, τα πόδια και τον κορμό αλλά ταυτόχρονα βελτιώνουμε την ισορροπία και την ευλυγισία μας. Το μάθημα θα πραγματοποιηθεί στο δρόμο μπροστά από το Ρομάντσο.

Social Yoga Outdoors!
Κυριακή 14 Ιουνίου | 11:30 - 13:00

Πρακτική Yoga στο δρόμο μπροστά από το Ρομάντσο, με την δασκάλα Σίσσυ Φραγκιαδάκη.
Τo μάθημα της Κυριακής 14/6 είναι δωρεάν για το κοινό και θα πραγματοποιηθεί στο δρόμο μπροστά από το Ρομάντσο.*
*H Social Yoga γίνεται στο Ρομάντσο κάθε εβδομάδα με συμμετοχή ελεύθερης επιλογής (donation).
https://www.facebook.com/pages/Social-yoga-atRomantso/631761043573260?fref=ts

Hoop Dance Flow Outdoors!
Κυριακή 14 Ιουνίου | 13.30 – 14.30

Μαθήματα χορού με hula hoop στο δρόμο μπροστά από το Ρομάντσο από την Sunny Diz.
To μάθημα της Κυριακής 14/6 είναι δωρεάν για το κοινό και θα πραγματοποιηθεί στο δρόμο μπροστά από το Ρομάντσο.
www.hoopit.gr

Εκθέσεις – προβολές - performances

Μπαγκλαντές, Οι φυλές της Αθήνας, σκην. Β.Κεχαγιάς – προβολή ντοκιμαντέρ
Κυριακή 14 Ιουνίου |17.30

Το επεισόδιο Μπαγκλαντές από τη σειρά οι Φυλές της Αθήνας σε σκηνοθεσία Βασίλη Κεχαγιά.
Οι Φυλές Της Αθήνας είναι μια σειρά ντοκιμαντέρ, που ανιχνεύει τις ευτυχείς συγκυρίες της πολυπολιτισμικότητας, μέσα από τη συχνά δύσκολη πραγματικότητα της μετανάστευσης. Δοκιμασμένοι ντοκιμαντερίστες αλλά και νέοι κινηματογραφιστές δίνουν την ξεχωριστή τους ματιά στις κοινότητες των αλλοδαπών και την Αθήνα.

Tο φαινόμενο της μετανάστευσης σαν κάτι που συμβαίνει από καταβολής κόσμου. Μια πραγματικότητα που οδηγεί στην πολυπολιτισμικότητα. O σκηνοθέτης εντάσσει σε ένα διαφορετικό κάδρο αυτό που συμβαίνει και παρουσιάζει μέσα από προσωπικές ιστορίες το ιστορικό της μετανάστευσης μιας ολόκληρης κοινότητας και πώς αυτοί οι άνθρωποι ζουν πλέον εδώ, ανάμεσά μας.

Εταιρία παραγωγής: Prosenghisi Film & Video Productions Ltd, Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ)

Επιγραφοποιός στο Γεράνι
Σάββατο 13 Ιουνίου | 17:00 – 19:00

Μια περφόρμανς καλλιγραφίας από τον πακιστανό γραφίστα Naveed που επιμελείται τις χειρόγραφες πινακίδες της περιοχής, σε διάλογο με τον σχεδιαστή γραμματοσειρών Βασίλη Γεωργίου στον πρώτο όροφο του Ρομάντσο. Ελάτε να καλωσορίσουμε μαζί τον κόσμο σε αυτήν την πλευρά της Αθήνας, περνώντας και από το γραφείο 401 όπου ο Βασίλης Γεωργίου θα παρουσιάζει μια γραμματοσειρά εμπνευσμένη από τις πινακίδες της περιοχής.
http://vgeorgiou.com

Η δράση είναι μέρος του ερευνητικού project «Γεράνι Files» της Κατερίνας Αντωνάκη και Νατάσσας Παππά από το γραφείο 401.

Έκθεση των συμμετεχόντων στα εργαστήρια του Depression Era - Depression Era
Σάββατο 13 Ιουνίου & Κυριακή 14 Ιουνίου |12.00 -21.00

Το Depression Era παρουσιάζει μια επιλογή έργων των συμμετεχόντων στα εργαστήρια του DE 2014-2015.
Τα εργαστήρια διεξήγαγαν οι: Γιώργος Πρίνος, Πέτρος Μπαμπασίκας, Ζωή Χατζηγιαννάκη, Δημήτρης Μιχαλάκης, Παύλος Φυσάκης, Πάσκουα Βοργιά, Δημήτρης Τσουμπλέκας και Αμάντα Μιχαλοπούλου. Θα παρουσιαστούν έργα των: Μαρία Μανιάτη, Άκης Κόκκινος, Δήμητρα Κολλερού, Κωνσταντίνος Δουμπενίδης, Nina Franco, Γιάννης Καυκάς, Τζοβάνα Χασίμη, Μαργαρίτα Νικητάκη, Κοσμάς Σταθόπουλος, Ανθή Ροζή, Μαρία Πανέτα, Αργύρης Δρόλαπας, Κατερίνα Τριχιά, Γιάννης Στεφανίδης, Βέρα Γκιζελίδου, Μαρί Μασουρίδου, Ανδρέας Πλιάτσικας, Άκης Κόκκινος, Μαρία Μιχαηλίδου, Κορίν Γιαλίδου, Χριστίνα Βεγιοπούλου, Φανή Μπήτου, Ασημίνα Παρασκευοπούλου, Λένα Κομίνη, Βασίλης Σπαγγούρος, Harry van Versendaal, Ρέα Παπαδοπούλου, Στράτος Μαραγκός, Ειρήνη Χατζηχαραλάμπους, Φανή Βλάχου, Γιάννης Αρσενιάδης, Πόπη Σταυριανού, Άννα Τσολακίδου, Κυριάκος Χρυσοχοΐδης.
Επιμέλεια παρουσίασης: Αγγελική Σβορώνου
www.depressionera.gr

φαγητό και βόλτες στο Γεράνι

Ομάδες και νέες εταιρείες που διοργανώνουν και ειδικεύονται στις ξεναγήσεις στην Αθήνα, μας προσφέρουν μια σειρά από περιπάτους με αφετηρία το Ρομάντσο, ειδικά σχεδιασμένους και οργανωμένους για το διήμερο.
Δηλώστε έγκαιρα συμμετοχή για μια διαφορετική εμπειρία - ξενάγηση στο κέντρο της Αθήνας!

*’Όλοι οι περίπατοι θα ξεκινούν από το Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5.

Περιήγηση Εντός Στοάς
Σάββατο 13 Ιουνίου | 12:00 – 13:30

Μια περιήγηση σε 16 στοές του Γερανίου και του Εμπορικού Τριγώνου της Αθήνας, με αφορμή τον νέο οδηγό πόλης Εντός Στοάς – Αθηναϊκά Περάσματα. Οι περιηγητές θα ανακαλύψουν ως flaneurs τα περάσματα της πόλης, ενώ θα μάθουν πληροφορίες για την οπτική επικοινωνία των στοών.

Ξεναγός: Νατάσσα Παππά, γραφίστρια και δημιουργός του «Εντός Στοάς – Αθηναϊκά Περάσματα»
Μέγιστη χωρητικότητα: 30 άτομα
Σημείο έναρξης: Ρομάντσο
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο hi@natassapappa.com μέχρι 11 Ιουνίου
www.natassapappa.com

Το βιβλίο Εντός Στοάς – Αθηναϊκά Περάσματα είναι διαθέσιμο στα Public, Παπασωτηρίου, IANOS, Forget me not και άλλα επιλεγμένα καταστήματα.

Instagram photowalk με την ομάδα Greek Instagram Events
Σάββατο 13 Ιουνίου | 16.00 – 18.00

Η ομάδα Greek Instagram Events καλεί όλους τους φίλους του instagram να φωτογραφίσουν στιγμές από τη γειτονιά του Γερανιού καθώς και τις εγκαταστάσεις του Ρομάντσο. Δείτε τη ζωή της γειτονιάς μέσα από τα μάτια των ερασιτεχνών φίλων της φωτογραφίας.
Μη ξεχνάτε να ανεβάζετε τις φωτογραφίες σας με τα hashtag #gerani2015 #romantso
Σημείο έναρξης: Ρομάντσο

Φωτογραφικό σεμινάριο από την Big Olive
Σάββατο 13 Ιουνίου | 18.00 – 20.00

Χρησιμοποιήστε την πόλη ως φόντο κι ως καμβά για να αποτυπώσετε την ιστορία, την αρχιτεκτονική, τις γωνίες και τις αντιθέσεις της. Σε μία περιήγηση που ενώνει γειτονιές κι αποκαλύπτει σημεία, άγνωστα ακόμα και στους ίδιους τους Αθηναίους, οι συμμετέχοντες μαθαίνουν πώς να χρησιμοποιούν τον φωτογραφικό φακό με τον βέλτιστο τρόπο για να καταγράψουν στιγμιότυπα εν κινήσει.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους τους τύπους κάμερας και όλα τα επίπεδα χρηστών.
Εισηγήτρια: Χριστίνα Χαριστού, αρχιτέκτων μηχανικός ΔΠΘ, φωτογράφος
Μέγιστη χωρητικότητα: 20 άτομα
Σημείο έναρξης: Ρομάντσο

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο info@bigolive.org μέχρι 11 Ιουνίου.
http://bigolive.org/

Athens Exotica Food, debop
Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουνίου | 12.00 - 21.00

To deΒόp εντόπισε τα καλύτερα πολυεθνικά εστιατόρια της περιοχής του Γερανίου και ζήτησε από τους ιδιοκτήτες τους να φτιάξουν ένα ειδικό μενού -σε ειδική τιμή- για τους επισκέπτες του Ρομάντσο.
Το Σαββατοκύριακο που μας έρχεται θα έχετε, λοιπόν, τη δυνατότητα να απολαύσετε τις γεύσεις που νέοι Αθηναίοι -μη Έλληνες!- έφεραν στην πόλη μας από τα βάθη της υφηλίου. Ένα πολυπολιτισμικό ταξίδι στο πιάτο σας στα πιο καλά κρυμμένα μέρη του κέντρου.

Μπορείτε να προμηθευτείτε τους χάρτες του Athens Exotica από το Ρομάντσο.
http://www.debop.gr/

Athens Traditional Food, BIOS
Σάββατο 13 Ιουνίου | 10.00 – 17.00

Εκτός από τα εξωτικά εστιατόρια της περιοχής, η γειτονιά κρύβει και μερικά από τα πιο νόστιμα παραδοσιακά εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία της παλιάς Αθήνας. Ανακαλύψτε τα μέρη με παράδοση ετών και απολαύστε πολίτικο κεμπάπ, λαχταριστό γιαούρτι, λουκουμάδες!

Μπορείτε να προμηθευτείτε τους χάρτες του Athens Traditional Food από το Ρομάντσο.

Athens Gerani Food market, BIOS
Σάββατο 13 Ιουνίου | 09.00 -17.00

Στη γειτονιά υπάρχουν εξαιρετικά παντοπωλεία και παραδοσιακά μπακάλικα με προϊόντα με ονομασία προέλευσης. Μπορείτε να βρείτε από παστουρμά και αλλαντικά, φέτα, όσπρια, βότανα και μπαχαρικά μέχρι εξαιρετικά σαπούνια. Φτιάξαμε ένα χάρτη με δέκα από αυτά για να μην τα ψάχνετε.

Μπορείτε να προμηθευτείτε τους χάρτες του Athens Gerani Food Market από το Ρομάντσο.

Bangladeshi & Pakistani Barbers, BIOS
Σάββατο 13 Ιουνίου | 09.00 -21.00

Τα κουρεία είναι ένα χαρακτηριστικό στοιχείο της κουλτούρας και της κοινωνίας του Μπαγκλαντές και του Πακιστάν. Σημείο κοινωνικής συνάντησης αλλά και καθημερινής περιποίησης και υγιεινής. Βρήκαμε μερικά από τα πολλά κουρεία της περιοχής και τα χαρτογραφήσαμε για να μπορέσετε να τα επισκεφθείτε και να δοκιμάσετε τη τεχνική τους.
Η συνηθισμένη τελετουργία ξεκινά με λούσιμο, κούρεμα και μετά ακολουθεί μασάζ στο κεφάλι, στο πρόσωπο και στο λαιμό, γνωστό ως Champissage, το οποίο αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο της Αγιουβερδικής Ινδικής κουλτούρας για αιώνες. Ο στόχος του Champissage είναι να μεταβάλλει τα κανάλια ενέργειας. Το μασάζ ξεμπλοκάρει την ενέργεια που όταν δε ρέει, μεταβάλλεται σε αρνητική με επιπτώσεις στην υγεία.
Μπορείτε να προμηθευτείτε τους χάρτες του Βangladeshi & Pakistani Barbers από το Ρομάντσο.


*Γεράνι, η περιοχή του ιστορικού εμπορικού κέντρου της Αθήνας.
Τα παλιά αθηναϊκά σπίτια στη σκιά της Ακρόπολης διέθεταν πηγάδια που λειτουργούσαν μέχρι και τον 19ο αιώνα. Ήταν στολισμένα με γεράνια και πότιζαν τα μποστάνια. Από εκεί πήρε το όνομά της ολόκληρη η γύρω περιοχή.
Το Γεράνι είναι ένα τριγωνοειδές πολύγωνο που ορίζεται από τις οδούς Αθηνάς, Ευριπίδου, Επικούρου και Πειραιώς. Ανάμεσα στην Ομόνοια, το ιστορικό τρίγωνο και την περιοχή του Ψυρρή, βρίσκεται κυριολεκτικά στην καρδιά της πόλης αγκαλιάζοντας το δημαρχείο Αθηνών, το ιστορικό τυπογραφείο του περιοδικού Ρομάντσο, τη Βαρβάκειο Αγορά, την πλατεία Θεάτρου και την πρώην Διπλάρειο Σχολή.

Αρχαιολογικά μνημεία και ερείπια βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την περιοχή, με πιο ενδιαφέρον το παλαιοχριστιανικό εκκλησάκι του Αϊ Γιάννη στην Κολώνα με τον ενσωματωμένο κορινθιακό κίονα. Διατηρητέα νεοκλασικά και μεσοπολεμικά κτήρια είναι κρυμμένα εδώ κι εκεί, ανάμεσα σε πολυκατοικίες και μεγάλα οικοδομήματα, πρώην βιοτεχνίες.
Για δεκαετίες η περιοχή φιλοξενούσε καταστήματα ρούχων και υποδημάτων, γραφεία, συλλόγους, βιοτεχνίες, ξενοδοχεία (πονηρά και μη) και αποτελούσε σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες εξ επαρχίας.Χορηγοί επικοινωνίας: ΜΤV, www.mtvgreece.gr, www.doctv.gr, www.radiodoc.gr www.rise.gr, www.didee.gr