Κυρ 21 Απρ 2024

ROMANTSO meets CAFÉ OTO: ‘IMPROVISED MUSIC’

συναυλία /μουσική

ΡΟΜΑΝΤΣΟ meets CAFÉ OTO:  ‘IMPROVISED MUSIC’

ADAM BOHMAN
amplified table, objects

ΣΑΒΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ
vocalisms
 

DAVE DE ROSE
percussion

ΤΑΣΟΣ ΣΤΑΜΟΥ
handmade electronics      


Αποχαιρετώντας την εικαστική έκθεση του Τάσου Στάμου «Γεωμετρικοί Ορφισμοί» στο Ρομάντσο (8-21 Απρίλη), ο καλλιτέχνης προσκαλεί επι σκηνής τρεις ακόμη μουσικούς ελεύθερου αυτοσχεδιασμού από το Λονδίνο και την Αθήνα (πόλεις που ευδοκιμεί η παράδοξη αυτή μουσική πρακτική), Adam Bohman, Σαβίνα Γιαννάτου & Dave De Rose, σε ένα ντελιριώδες μουσικό δρώμενο μεταξύ αυτόματης σύνθεσης, μουσικής αποσύνθεσης και ηχητικής ανασύνθεσης με κοινή γλώσσα τον ελεύθερο μουσικό αυτοσχεδιασμό, φέρνοντας στο Ρομαντσο την αίσθηση του διάσημου venue cafe OTO του Λονδίνου, όπου το είδος αυτό αναπτύχθηκε σε συνδιάλεξη με άλλες avant-garde μουσικές.

 

ADAM BOHMAN (UK)

Ο Adam Bohman είναι μια ιστορική φιγούρα στον αγγλικό μουσικό πειραματισμό. Παράγοντας ήχους από αντικείμενα που συλλέγει από τα σκουπίδια, όπως σπασμένα κεραμικά και γυαλιά, κονσερβοκούτια κι άλλα «άχρηστα» απομεινάρια της καταναλωτικής κουλτούρας, το μουσικό του τραπέζι ξαφνιάζει τόσο στη μορφή όσο και στο εύρος της ηχητικής παλέτας που δύναται να παράξει. Μέλος του θρυλικού avant-garde ντουέτου με τον αδερφό του The Bohman Brothers, έχει ταξιδέψει ανά την Ευρώπη σε πολλά φεστιβάλ και μουσικές σκηνές που φιλοξενούν εξερευνητική μουσική. Είναι ιδρυτικό μέλος των London Improvisers Orchestra και εξακολουθεί να αποτελεί το πιό θορυβώδες και outsider-art μέλος της.

ΣΑΒΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ

Πέρα από την πρωτόγονη φωνή της Μεσογείου στη δισκογραφία της από την ECM (η μόνη Ελληνίδα καλλιτέχνης ως τώρα), την τραγουδίστρια στη Λιλιπούπολη και τους δίσκους της Λένας Πλάτωνος, Η Σαβίνα Γιαννάτου αρέσκεται και απολαμβάνει στο να παρουσιάζει την τεράστια παλέτα των φωνητικών της χορδών στο τερέν του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού.
Ήχοι άλλοτε απόκοσμοι και στοιχειωμένοι, άλλοτε μελωδικοί και ρομαντικοί,
άλλοτε δαιμονισμένοι, άλλοτε σχεδόν άφωνοι, οι ικανότητες της Γιαννάτου τη βοηθούν να πλοηγείται στον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό με μεγάλη ευελιξία.
Σύγχρονες συνεργασίες της σε αυτό τον τομέα έχουν επίσης συμβεί με τους Φλώρο Φλωρίδη, Γιάννη Αναστασάκη, Κωστή Δρυγιαννάκη, Δήμο Βρύζα, Τάσο Στάμου κ.α.

www.savinayannatou.com


DAVE DE ROSE

Άγγλος και Ιταλός, ντράμερ αλλά και μπασίστας, απόφοιτος του Guildhall School of Music αλλά και δραστήριος στη underground jazz, γνωστός στα λονδρέζικα μουσικά δρώμενα αλλά και κάτοικος Αθηνών, O De Rose είναι γεμάτος ενδιαφέρουσες αισθητικές αντιθέσεις που δείχουν να βγάζουν απόλυτο νόημα στην μουσική του.
Είναι πρώην η νυν συνεργάτης των Moloko, Mulatu Astatke, Rokia Traore, Mark Ronson και μέλος των σχημάτων Electric Jalaba και Rave At Your Fictional Borders. Η δισκογραφική του εταιρία DDR Records αριθμεί 25 ανεξάρτητες κυκλοφορίες ambient jazz, free improv, jazz και electroacoustic techno.
Είναι επίσης δημιουργός του project ‘Agile Experiments’ με 11 αλμπουμ μέσα σε 5 χρόνια και προσαρτήθηκε από τον κατάλογο Sound Archive της Βρετανικής Βιβλιοθήκης ως μέρος της ηχητικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

https://www.davederosemusic.com/


ΤΑΣΟΣ ΣΤΑΜΟΥ

Ο Τάσος Στάμου είναι συνθέτης ηλεκτροακουστικής μουσικής και αυτοσχεδιαστής, μουσικός τεχνολόγος και κατασκευαστής ηλεκτρονικών οργάνων, στουντιακός και ραδιοφωνικός παραγωγός. Η μετοίκησή του στο Ηνωμένο Βασίλειο την προηγούμενη δεκαετία μορφοποίησε τη μουσική του προς την αφομοίωση νέων πρωτοποριακών ρευμάτων και μέσα σε άλλα εξασκήθηκε στην τέχνη του ελέυθερου μουσικού αυτοσχεδιασμού και της χρήσης και κατασκευής αυτοσχέδιων μουσικών οργάνων από ανακυκλωμένα υλικά. Από το 2018 ανακυκλώνει επίσης μουσικά στοιχεία της νοτιοανατολικής Μεσογείου και και των φολκλορικών του βιωμάτων μέσα από έργα σύγχρομης ηλεκτρονικής μουσικής (Musique Con Crete, D.A.D, Antiqua Graecia).
Το βιογραφικό του αριθμεί πάνω από 300 ζωντανές παρουσιάσεις και ηχογραφήσεις. Έχει συνεργαστεί με πλήθος μουσικών από τον χώρο του αυτοσχεδιασμού και της εξερευνητικής μουσικής (Anna Homler, Steve Beresford, Σαβίνα Γιαννάτου, Mike Cooper, Sharon Gal κ.α).

www.tasosstamou.com

 

ΡΟΜΑΝΤΣΟ, Αναξαγόρα 3-5, Αθήνα

Κυριακή 21 Απριλίου

Ώρα έναρξης: 21.00

Είσοδος 10€


Η εκδήλωση στο facebook εδώ


Εισιτήρια προπώλησης εδώ