Τρι 09 Απρ 2024 - Κυρ 21 Απρ 2024

Τάσος Στάμου / Γεωμετρικοί ορφισμοί / 2012-2024

εικαστικά

Τάσος Στάμου / Γεωμετρικοί ορφισμοί / 2012-2024
εικαστικά | μουσική

Η έκθεση παρουσιάζει για πρώτη φορά το εικαστικό έργο του συνθέτη ηλεκτρακουστικής μουσικής και αυτοσχεδιαστή Τάσου Στάμου σε μιά συλλογή από έργα από την τελευταία δεκαετία στην οποία καταπιάνεται με αυτά.Κάπου μεταξύ αφαιρετικής καλλιγραφίας, αυτόματων σκίτσων και ιεροτελεστικών σφραγιδών, έγχρωμα και ασπρόμαυρα, μικρά και μεγάλα, περισσότερο ή λιγότερο προετοιμασμένα, σε μορφή βιβλίων ή ταμπλώ, τα σκίτσα αυτά συχνά προσομοιάζουν υπαρκτές ή φαντασιακές οργανικές μορφές, όντότητες ζωικές ή και μηχανικές, τελείως ανοιχτά στην οπτική τους ανάγνωση.
Η δημιουργία τους συμβαίνει πάντα αυτόματα και αυτοσχεδιαστικά, καθώς συχνά επαναμβανόμενα μοτίβα και φόρμες συνδιάζονται μεταξύ τους σε παραλλαγές κατά τη στιγμή της αποτύπωσής τους, με πολλές εκπλήξεις και για τον ίδιο το δημιουργό, που αποτελεί άλλωστε και το κύριο κριτήριο.
Όλα ξεκίνησαν από μικρά αυτόματα «doodles» πάνω σε σκόρπια χαρτιά και δημοσιογραφικά σημειωματάρια, εξελισσόμενα αργότερα σε μια μορφή διαλογισμού για τον καλλιτέχνη, μέσα από τη χειρονακτική επαναληπτική εργασία πάνω τους. Αργότερα προέκυψε και η χρήση του χρώματος σαν ένα νέο συνθετικό στοιχείο καθώς και η ζωγραφική σε διαφορετικές επιφένειες.



Γεωμετρικός ορφισμός

Όλως παραδόξως... ενω τα γκλισάντι, τα τρέμολο, τα κοντίνουο, η ρευστότητα, η συχνότητα... είναι τα βασικά στοιχεία του σύγχρονου αυτοσχεδιασμού... μηδενός εξαιρομένου και του Τάσου Στάμου... οι εικόνες του αντιθέτως ως ανα-πληρώματα, ζαβολιές ίσως, κυρίως ως προσωρινές εγκαταστάσεις-διαφυγές μπορούν να ερμηνευτούν.

Παρότι πολύ εύκολα θα μπορούσαμε να τις εντάξουμε στον απόηχο των διακαλλιτεχνικών πρακτικών των πρωτοποριών του 20ου αιώνα (ρώσικη πρωτοπορία, φουτουρισμός, bauhaus, αμερικανικός εξπρεσσιονισμός, ιταλικό ινφορμελ) αλλά και στα σημειωτικά παραφερνάλια των avant garde μουσικών (John Cage, Karlheiz Stockhausen, Luigi Nono, Γιάννης Χρήστου , Ιάνης Ξενάκης, Steve Reich, Pauline Oliveros κ.λ.π.) ...θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον το πώς θα αποδοθούν τα έργα παρτιτούρες ενός «γεωμετρικού ορφισμού» στις δυο συναυλίες ελεύθερου αυτοσχεδιασμού που προαναγγέλει ο Τάσος Στάμου για τα εγκάινια και τη λήξη στις 9 και 21 της έκθεσης-παρουσίας... εγχείρημα φαινομενικά αδύνατο μιας και τα στοιχεία είναι ανεπίδεκτα μίξεων οριοθετημένα, τεσταρισμένα, εντελεχή... όμως ο Τάσος Στάμου είναι ικανός για όλα.

Πάνος Χαραλαμπους
14/2/2024

ΡΟΜΑΝΤΣΟ, Αναξαγόρα 3-5, Αθήνα 10552
Εγκαίνια έκθεσης: Τρίτη 9 Απριλίου στις 21.00
Διάρκεια: 10-21 Απριλίου
Ώρες λειτουργίας:
Καθημερινές, 17:00 - 21:00
Σάββατο και Κυριακή: 12:00 - 20:00

Στα εγκαίνια και στο κλείσιμο της έκθεσης, θα πραγματοποιηθούν δύο συναυλίες ελεύθερου αυτοσχεδιασμού από τον Τάσο Στάμου και άλλους μουσικούς/καλλιτέχνες. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν σύντομα.
Facebook event εδώ.