Πεμ 14 Δεκ 2023

Μαζί για τη Δικαιοσύνη - 6 μήνες από το ναυάγιο της Πύλου

άλλο

Μαζί για τη Δικαιοσύνη 

6 μήνες από το ναυάγιο της Πύλου 

«Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να γνωρίζει ο κόσμος τι συνέβη.» — Walid*, νεαρός Αιγύπτιος επιζών του ναυαγίου 

*ψευδώνυμο 

 


Θα θέλαμε να προσκαλέσουμε εσάς και τους/τις συναδέλφους σας στην εκδήλωση «Μαζί για τη Δικαιοσύνη – 6 μήνες από το ναυάγιο της Πύλου», που πραγματοποιείται από τη Διεθνή Αμνηστία και τον Human Rights Watch στις 14 Δεκεμβρίου 2023.

Η εκδήλωση σηματοδοτεί τους 6 μήνες από τότε που μία λέμβος με περίπου 750 προσφύγισσες, πρόσφυγες, και μετανάστριες/-άστες βυθίστηκε στα ανοικτά της Πύλου. Με μόλις 104 επιζώντες, το ναυάγιο έχει γίνει μία από τις πιο θανάσιμες τραγωδίες της σύγχρονης ιστορίας στη Μεσόγειο Θάλασσα.  

Η Διεθνής Αμνηστία και ο Human Rights Watch θα παρουσιάσουν τα δεδομένα από την κοινή τους έρευνα σχετικά με τις ενέργειες και τις παραλείψεις που συνέβαλαν στην τραγωδία, ενώ επίσης θα τονίσουν τις ανησυχίες τους αναφορικά με τις τρέχουσες δικαστικές έρευνες για το ναυάγιο.  

Νομικές οργανώσεις που στηρίζουν τους επιζώντες του ναυαγίου θα συζητήσουν την έλλειψη λογοδοσίας όσον αφορά τον ρόλο που έπαιξαν οι ελληνικές αρχές στις παραβιάσεις δικαιωμάτων στα σύνορα και την αυξανόμενη τάση τους να μεταβιβάζουν τις κατεξοχήν ευθύνες σε μετανάστριες/-άστες, προσφύγισσες και πρόσφυγες ως τμήμα μιας ευρύτερης πολιτικής τους για την αποτροπή της μετανάστευσης. Η Forensis θα παρουσιάσει την έρευνά της σχετικά με τις δυναμικές του ναυαγίου. 

Η εκδήλωση «Μαζί για τη Δικαιοσύνη – 6 μήνες από το ναυάγιο της Πύλου» έχει επίσης σκοπό να καταστεί βήμα όπου μετανάστριες/-άστες, προσφύγισσες και πρόσφυγες που έχουν επηρεαστεί από την τραγωδία να μοιραστούν με τα δικά τους λόγια τον αντίκτυπο του ναυαγίου στη ζωή τους και τις αλλαγές που χρειάζεται να εφαρμοστούν ώστε να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα όσων έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται. 

Η παρούσα εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον πολυχώρο Ρομάντσο (Αναξαγόρα 3, Αθήνα, 105 52), ώρες 16:00–21:00, τοπική ώρα. Παρακαλούμε να σημειώσετε πως, λόγω περιορισμένου χώρου, τα συμμετέχοντα πρόσωπα θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή ώστε να παρευρεθούν στην εκδήλωση. Εάν ενδιαφέρεστε, παρακαλούμε να δηλώσετε συμμετοχή εδώ: Μαζί για τη Δικαιοσύνη – 6 μήνες από το ναυάγιο της Πύλου 

Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα θα αποσταλεί στις επόμενες ημέρες. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση, δείτε τις παρακάτω ερωτήσεις και βεβαίως επικοινωνήσετε ελεύθερα μαζί μας σε περίπτωση που αναζητάτε επιπλέον διευκρινήσεις.  

Ανυπομονούμε να σας δούμε στην εκδήλωση. 

 

Πού και πότε θα διεξαχθεί η εκδήλωση; 

Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στο Ρομάντσο (Αναξαγόρα 3, Αθήνα, 105 52, Ελλάδα) την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023 μεταξύ 16:00 – 21:00.  

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα της εκδήλωσης; 

16:00 – 19:30: Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την παρουσίαση της κοινής έρευνας και των δεδομένων από τη Διεθνή Αμνηστία και τη Human Rights Watch. Θα ακολουθήσει συζήτηση με ερωτήσεις από τα προσκεκλημένα άτομα από διάφορες νομικές οργανώσεις που στηρίζουν προσφύγισσες, πρόσφυγες και μετανάστριες/-άστες στην Ελλάδα, ερευνητικούς δημοσιογράφους, κυβερνητικούς εκπροσώπους (αναμένεται επιβεβαίωση) και ανθρώπους που έχουν επηρεαστεί άμεσα από το ναυάγιο. Το πάνελ συζήτησης θα καλύψει θέματα που περιλαμβάνουν τις δυναμικές του ναυαγίου και τον παραλληλισμό με άλλες τραγωδίες στη Μεσόγειο, την ανάληψη ευθυνών, την ανάγκη για ανεξάρτητη συνοριακή παρακολούθηση και την ποινικοποίηση των μεταναστριών/-ών ως αποτρεπτική πολιτική. Θα σας αποστείλουμε το τελικό πρόγραμμα του πάνελ κοντά στην ημερομηνία της εκδήλωσης.  

16:30 – 21:00: Ο χώρος θα είναι ανοιχτός ως τις 21:00 ώστε τα συμμετέχοντα πρόσωπα να έρθουν σε επαφή με τη σημαντική δουλειά άλλων οργανισμών καθώς και με τα υλικά των εκστρατειών αλληλεγγύης, και να συμμετάσχουν σε μία τελετή μνήμης υπό το φως κεριών για να τιμήσουν τη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται ακόμα. Κατά την εκδήλωση, θα προσφερθούν ελαφρύ γεύμα και αναψυκτικά. 

Θα υπάρχει διερμηνεία του πάνελ συζήτησης; 

Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στα αγγλικά, ωστόσο σκοπεύουμε να προσφέρουμε την επιλογή για διερμηνεία σε ελληνικά και αραβικά. Παρακαλούμε, κατά τη συμπλήρωση της φόρμας συμμετοχής, δηλώστε εάν υπάρχει ανάγκη για διερμηνεία, καθώς και τις γλώσσες που προτιμάτε. 

Υπάρχουν περιορισμοί στην προσβασιμότητα που θα πρέπει να γνωρίζω; 

Υπάρχουν λίγες σκάλες κατά την είσοδο στον χώρο. Παρακαλούμε, επικοινωνήστε μαζί μας σχετικά με τις ανάγκες σας ως προς την προσβασιμότητα, και θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό ώστε να ανταποκριθούμε και να διασφαλίσουμε τη συμμετοχή σας στην εκδήλωση.