Σαβ 17 Φεβ 2024 - Κυρ 25 Φεβ 2024

ΚΕΝΟ ΜΝΗΜΗΣ // Ομαδική Έκθεση

εικαστικά

Έκθεση: Κενό Μνήμης
Διοργάνωση: ΚROMA
17 έως 25 Φεβρουαρίου 2024

Πολιτιστικό κέντρο ΡΟΜΑΝΤΣΟ


Ο μη κερδοσκοπικός διεθνής κοινωνικός φορέας Σύγχρονης Τέχνης και Πολιτισμού «ΚROMA», εγκαινιάζει το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024 στις 7 το απόγευμα, την ομαδική έκθεση 18 καλλιτεχνών “Κενό Μνήμης” στον εκθεσιακό χώρο του ΡΟΜΑΝΤΣΟ, το ιστορικό κτήριο του ομώνυμου περιοδικού, που την τελευταία δεκαετία είναι θερμοκοιτίδα και πολιτιστικό κέντρο, στην οδό Αναξαγόρα 3-5 στην Αθήνα.

Διάρκεια
17 έως 25 Φεβρουαρίου 2023
Kαθημερινά 18:00 – 21:00
Σάββατο και Κυριακή 12:00 – 20:00
Είσοδος Ελεύθερη

Ως κενό μνήμης ορίζεται η απώλεια μνήμης, προκαλούμενη από διάφορες αιτίες. Έντονο ψυχολογικό σοκ, υπερκατανάλωση ουσιών ή γήρανση μπορούν να προκαλέσουν λήθη, μια λήθη που παρατηρείται έντονα επίσης σε συλλογικό επίπεδο στη σύγχρονη εποχή.

18 καλλιτέχνες εμπνέονται από το φαινόμενο του «blackout» και γίνονται παρατηρητές μίας κοινωνίας η οποία επιβιώνει μέσα από τη λήθη, παροδική ή μόνιμη. Έννοιες και σύμβολα του  παρελθόντος διεκδικούν επίμονα χώρο, ως παρωχημένες δηλώσεις, εμμονές, αλλά και μέσο εγκλωβισμού· του Εαυτού, και του Άλλου. Ταυτόχρονα, η απώλεια μνήμης παρουσιάζεται ως ζητούμενο, σε έναν κόσμο όπου το άτομο αδυνατεί να βρει τη θέση του και να υψώσει το ανάστημά του απέναντι στα συστήματα και τις ιδέες που το καταδυναστεύουν.  

Μέσα από αυτή τη διαφορετική καταγραφή ιστορικών γεγονότων, εθνικών αφηγημάτων, και ταξικών διαφορών, οι καλλιτέχνες ανακαλούν βιώματα βαθιά ριζωμένα στην ελληνική κοινωνία, καλώντας μας να εξερευνήσουμε τη χρησιμότητα και την λειτουργία τους στο σήμερα, αλλά και την προσωπική σχέση του καθενός μας μαζί τους. Τα υλικά που μετέρχονται, άλλοτε εύθραυστα και φευγαλέα, άλλοτε σκληρά και συμπαγή, εντάσσονται οργανικά σε αυτόν το διάλογο, πάνω στις έννοιες της μνήμης, της ταυτότητας, του παρελθόντος και της ατομικής και συλλογικής ελευθερίας. 

Επιμέλεια κειμένου: Αγγελίνα Σπανού

Στην έκθεση συμμετέχουν:

Δημήτρης Αγαθόπουλος, Βασίλης Αλεξάνδρου, Παναγιώτα Αποστολοπούλου, Φανή Αράπη, Φένια Ηλιάδου, Ανδρέας Μητρόπουλος, Κωνσταντίνος Παρδάλης, Παρέσια Πασιπουλαρίδου, Βιβή Περυσινάκη, Νίκος Πρεδάρης, Αθηνά Ρομπιέ, Ανδρέας Σιτορέγκο, Κωνσταντίνος Τσιούτας, Χρύσα Σκορδάκη, Ιωάννα Τζάμπα, Κωνσταντίνος Τηλιγάδης, Φώτης Ραφτόπουλος, Χάρης Χιλίτσης 


Ακολουθήστε το KROMA

στο Facebook: www.facebook.com/KROMAartculture

και στο Instagram www.instagram.com/kroma_npo

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.kroma.gr
Δωρεάν Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα
Ανακαλώντας την Μνήμη: Ένα Καλλιτεχνικό Ταξίδι με Φωτογραφίες

Στο πλαίσιο της έκθεσης, την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024 στις 12:30, θα πραγματοποιηθεί δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού, εμπνευσμένο από την έκθεση και τα έργα της:

Φυλάξτε τις μνήμες σας με ένα μοναδικό καλλιτεχνικό ταξίδι! Το εργαστήρι μας συνδυάζει τη μαγεία των φωτογραφιών με τη δημιουργικότητα του κολάζ. Οδηγούμε τα παιδιά σε ένα ταξίδι ανακάλυψης του 20ου αιώνα μέσα από εικόνες και συναντήσεις με τη μνήμη. Ελάτε να δημιουργήσουμε μαζί έναν προσωπικό χωροχρόνο, κάθε φωτογραφία ένα κομμάτι της ιστορίας μας!

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα παρέχεται δωρεάν από την καλλιτεχνική και εκπαιδευτική ομάδα του KROMA.