Πεμ 21 Δεκ 2023

ΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ | Πρώτη Δημόσια Προβολή

προβολή

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου στις 20:00 | ΡΟΜΑΝΤΣΟ. Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια – τκ 105 52 | Ελεύθερη είσοδος, με εθελοντική οικονομική ενίσχυση της συλλογικής κουζίνας Άλλος Άνθρωπος | Website: www.thedowntownrefuge.com

***

Σήμερα στο κέντρο της Αθήνας, εκεί όπου κάποτε περπάτησαν ο Σοφοκλής και ο Σωκράτης, στους δρόμους που φέρουν τα ονόματα τους, εκατοντάδες εξαθλιωμένοι άνθρωποι αγωνίζονται να επιβιώσουν. Μετανάστες, εξαρτημένοι, ιερόδουλες, ζητιάνοι. Η πλατεία Ομονοίας ανέκαθεν ήταν κέντρο του υποκόσμου αλλά και των φτωχών και κατατρεγμένων.

Από τις αρχές του 1900 όμως, είχε δημιουργηθεί εκεί ένα καταφύγιο ψυχών και σωμάτων. Η Πολυκλινική Αθηνών. Ένα θαύμα στην ιστορία της Ιατρικής στην Ελλάδα.

Ένα νοσοκομείο που στο καταστατικό του προέβλεπε δωρεάν φάρμακα και περίθαλψη, σε όλους τους φτωχούς και άπορους, ανεξαρτήτως εθνικότητας και θρησκεύματος, από το 1903. Μέχρι το 2013 που έκλεισε, παρέμεινε στην αιχμή της ιατρικής πρωτοπορίας χωρίς να παρεκκλίνει από τον ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό, που οραματίστηκαν οι ιδρυτές της.Καθόλου τυχαία δεν βρέθηκε να υπηρετεί ως ιερέας στον Άγιο Γεράσιμο, το μικρό παρεκκλήσι της Πολυκλινικής επί της οδού Σωκράτους, ένας σπάνιος, απίθανος ερημίτης. Ο ιερομόναχος Πορφύριος. Σήμερα είναι ένας από τους μεγαλύτερους αγίους της ορθόδοξης εκκλησίας.

Μικρό αγόρι είχε φύγει κρυφά για το Άγιο Όρος με το όνειρο να ζήσει σαν ασκητής μέσα στη φύση. Το χέρι του Θεού όμως, όπως έλεγε ο ίδιος, τον έκανε ασκητή στην Ομόνοια. Για να προσφέρει στο πιο δύσκολο σημείο της Αθήνας, με όλη του την ψυχή, την πνευματική του βοήθεια, σε χιλιάδες συνανθρώπους του. Στους ασθενείς, τις ιερόδουλες και τους θαμώνες της περιοχής, αλλά και σε όλους όσους τον αναζητούσαν απ’ όλα τα μήκη και πλάτη της γης, καθώς η φήμη του μεγάλωνε. Ο ίδιος παρέμεινε ως το τέλος αθόρυβος, αφανής, ταπεινός.

Την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου στις 20:00, σε πρώτη δημόσια προβολή στο Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3 στην Ομόνοια, πολύ κοντά στην Πολυκλινική Αθηνών, θα προβληθεί «Το Καταφύγιο Στην Ομόνοια», και θα μιλήσουν ο Νικόλαος Αλιβιζάτος, συνταγματολόγος και εγγονός του ιδρυτή της Πολυκλινικής Νικόλαου Αλιβιζάτου, ο γιατρός Γεράσιμος Αλιβιζάτος, γιος του Τζον Αλιβιζάτου, που υπήρξε ο τελευταίος διευθυντής της Πολυκλινικής από την οικογένεια των ιδρυτών, η γερόντισσα Φιλοθέη και η σκηνοθέτης Φένια Παπαδόδημα.

«Το Καταφύγιο Στην Ομόνοια», έχει συμμετάσχει στο διαγωνιστικό τμήμα σημαντικών διεθνών φεστιβάλ, στο Μπουένος Άιρες, στο Σίντνεϊ, στη Βουδαπέστη και στο Λονδίνο. Προβλήθηκε για πρώτη φορά στους Ανοιχτούς Ορίζοντες του διεθνούς φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 2022.

Σε τηλεοπτική πρεμιέρα θα προβληθεί στην ΕΡΤ στις 24 Δεκεμβρίου και θα παραμείνει στο ERTFLIX για τρεις μήνες.

Trailer : https://vimeo.com/683824019


ΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ

Ανιδιοτελής προσφορά και σκληρή εκμετάλλευση. Μία προσωπική ματιά πάνω στο τοπίο της σύγχρονης Αθήνας και στη μορφή ενός μοναδικού αγίου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ : Σκηνοθεσία-: Φένια Παπαδόδημα | Φωτογραφία - Μοντάζ : Παύλος Κοσμίδης | Μουσική: Γιώργος Παλαμιώτης | Συμπληρωματικά πλάνα: Βαγγέλης Καλαμπάκας, Κώστας Αλλουπογιάννης | Βοηθοί Σκηνοθέτη: Κατερίνα Γεωργουδάκη, Σοφήλια Τσορτέκη, Μαρθίλια Σβάρνα | Επεξεργασία ΄Ηχου: DNA LAB | Μίξη: Κώστας Χρυσόγελος, Φίλιππος Μαρινέλης | Color correction – DCP: Stefilm PostProduction | Colorist: Κέλλυ Σουλιώτη

Μια παραγωγή της MARINA, σε συμπαραγωγή με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και την ΕΡΤ ΑΕ.

Μπορείτε να βρείτε την εκδήλωση στο facebook εδώ.