Τετ 10 Μαι 2023 - Σαβ 13 Μαι 2023

Action Against Hate: Diversity and Religion

εικαστικά

Πώς μπορεί η τέχνη να προωθήσει τη συμπερίληψη, την κοινωνική συνοχή και την ειρηνική συμβίωση; Πώς η τέχνη μπορεί να συμβάλλει στο όραμα για έναν πιο δίκαιο κόσμο χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις; Πώς η ρητορική μίσους λειτουργεί ως τροχοπέδη σε όλα τα παραπάνω; 

Σας προσκαλούμε να το ανακαλύψουμε μαζί στην εκδήλωση που διοργανώνει ο Καρπός με τίτλο «Τέχνη & Συμπερίληψη», την Τετάρτη 10 Μαΐου στις 19.00 στο  Ρομάντσο  (Αναξαγόρα 3-5, Αθήνα). Η εκδήλωση περιλαμβάνει εικαστική έκθεση καλλιτεχνικών έργων, προβολές ταινιών μικρού μήκους, που προέκυψαν από δυο έργα του Καρπού, και συζήτηση.

Ειδικότερα, η εκδήλωση θα ξεκινήσει με περιήγηση στην έκθεση εικαστικών έργων και την  προβολή τεσσάρων ταινιών μικρού μήκους που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος  “Get The Trolls Out”, το οποίο υλοποιείται σε 7 ευρωπαϊκές χώρες, με θέμα ‘’Diversity and Religion’’, και στο οποίο ο Καρπός συμμετέχει ως εταίρος. Οι εν λόγω  ταινίες αποτυπώνουν, μέσα από διαφορετικά κινηματογραφικά είδη, βιώματα ανθρώπων που ανήκουν σε θρησκευτικές μειονότητες στην Ευρώπη.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης θα προβληθούν οι πέντε ταινίες μικρού μήκους που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του Εργαστηρίου “Video & Storytelling LAB”, το οποίο υλοποιήθηκε από τον Καρπό με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τις εκπαιδεύτριες του Καρπού και τους συμμετέχοντες του Εργαστηρίου, οι οποίοι θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους για τη δημιουργία των ταινιών, στο πλαίσιο μιας συμμετοχικής διαδικασίας, αλλά και για το πώς ιστορίες που αξίζει να ακουστούν μπορούν να ταξιδέψουν μέσα από την τέχνη της αφήγησης.  


Η είσοδος είναι δωρεάν.  Κρατήστε τη θέση σας εδώ

Σημειώνεται ότι η εικαστική έκθεση “Action Against Hate: Diversity and Religion” θα διαρκέσει ως και το Σάββατο 13 Μαΐου. Οι ώρες που μπορείτε να επισκεφθείτε την έκθεση είναι Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Μαΐου (16.00-20.00) και Σάββατο 13 Μαΐου  (13.00-17.00) στο Ρομάντσο (Αναξαγόρα 3-5, Αθήνα). Η είσοδος είναι δωρεάν.


Get the Trolls Out: Έργα καλλιτεχνών και ερασιτεχνών γύρω από τη θεματική ‘’Diversity & Religion’’

1. A Wanderer, σκηνοθεσία Rafael Klein 

Ο σκηνοθέτης γεννημένος στο Μπρούκλιν των ΗΠΑ από Πολωνό-Εβραίους γονείς ψάχνει να βρει την ιστορία της οικογένειας του στην Ευρώπη. Προσπαθεί να φανταστεί τι θα μπορούσε να είχε συμβεί στην γιαγιά του και άλλα μέλη της οικογένειας του.

2.Suitcases, σκηνοθεσία Hamza Ali

Χρησιμοποιώντας αποσπάσματα από το θεατρικό  Daytime Deewane του Azan Ahmed, ο σκηνοθέτης και perfomer εξερευνά το θέμα μιας θρησκευτικής πράξης μέσα ένα περιβάλλον που συνεχώς αλλάζει, σύμβολο της αλλαγής αυτής οι διαφορετικές «βαλίτσες».

3.Bamba’s Story - Migrant Lives in Pandemic Times Migration Matters, σε παραγωγή και σκηνοθεσία CERC Migration, Araia Tamayo Alvarez

Ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για την ζωή ενός Σενεγαλέζου πωλητή και τραγουδιστή στο Μπιλμπάο της Ισπανίας μέσα στην περίοδο του lockdown του 2021.

4. Guri, σκηνοθεσία Yasmin Ali

‘Guri’ στα σομαλικά σημαίνει ‘σπίτι’ ή ‘οικία’, η ταινία αυτή χρησιμοποιώντας την φωτογραφία και το φιλμ για να μιλήσει για θέματα ταυτότητας και του ‘’ανήκειν΄΄.


Video & Storytelling LAB: Ομαδικά έργα των συμμετεχόντων στο Εργαστήριο, οι οποίοι σε τέσσερις μήνες μυήθηκαν στις βασικές αρχές της αφήγησης, του γυρίσματος, του μοντάζ και της παραγωγής.
 1. People #404 (2023)

Είδος: Ομαδική σκηνοθεσία, ποιητικό δοκίμιο,ντοκιμαντέρ
Ομάδα: George Chalakheshashvili, Ornela Ntoko
Το 404 error εμφανίζεται όταν δεν μπορείτε να δείτε μια ιστοσελίδα λόγω λάθους. Οι δημιουργοί της ταινίας έδωσαν αυτόν τον τίτλο στην ταινία για τους ανθρώπους που συναντάμε καθημερινά στην πόλη αλλά δεν τους βλέπουμε στην πραγματικότητα.

2. H πόλη των προσώπων (2023)

Είδος: Ομαδική σκηνοθεσία, ποιητικό δοκίμιο, ντοκιμαντέρ (2023)
Ομάδα: Χρήστος Αγγελίδης, Σταυρούλα Σαμαρά, Αύρα Σταυρούλα Σωτηροπούλου
Πώς τα πρόσωπα της πόλης διαμορφώνουν την ταυτότητα της; Πώς το αρχαίο κομμάτι της πόλης μπλέκεται με το σύγχρονο; Η δημιουργική ομάδα αγαπά τις ιδιομορφίες της Αθήνας και τις διερευνά μέσα από τις απαντήσεις των κατοίκων του κέντρου στην ερώτηση «Τι σημαίνει η πόλη για εσένα»

3. Be Kind (2023)
Είδος: Ομαδική σκηνοθεσία, μυθοπλασία
Ομάδα: Faith Barekye, Theodore Ali, Δήμητρα Παρασκευοπούλου Samantha Sotos
Πόσο κοστίζει η καλοσύνη και η ευγένεια; Βασισμένο σε πραγματική ιστορία μιας υπαλλήλου σε call center με αναπηρία, οι δημιουργοί της ταινίας με την εξαιρετική τους πρωταγωνίστρια θέλουν να ευαισθητοποιήσουν το κοινό και να παρακινήσουν τους ανθρώπους να είναι πιο ευγενικοί ακόμα και σε μία απλή τηλεφωνική συνομιλία.


4. Δικεοσίνη (2023)
Είδος: Ομαδική σκηνοθεσία, ντοκιμαντέρ
Ομάδα: Aggelos Barai, Κωνσταντίνος Βλαχόπουλος, Νικήτας ΣιφωνιόςΜια συνέντευξη με τον πατέρα του Νίκου Σαμπάνη που έπεσε νεκρός από σφαίρες έπειτα από καταδίωξη της αστυνομίας η οικογένεια μιλάει για τις απώλειες της και η ταινία φέρνει στο προσκήνιο τις τραγικές συνέπειες της προκατάληψης και του ρατσισμού απέναντι σε μια ευάλωτη κοινωνική ομάδα.

5. The Lightkeepers (2023)
Είδος: Ομαδική σκηνοθεσία, ντοκιμαντέρ
Ομάδα: Mustafa Noah, Olena Soinikova, Έλλη Ξυπολιτάκη
Πώς ένα σχολείο που λειτουργεί τα Σαββατοκύριακα στην Αθήνα βοηθά τα παιδιά που είναι πρόσφυγες πολέμου από την Ουκρανία; Με τι τρόπους, οι υπεύθυνοι του σχολείου  απαλύνουν τις άσχημες μνήμες και εμπειρίες των παιδιών από τον πόλεμο;


ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:
ΚΑΡΠΟΣ, ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ & ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Facebook: https://www.facebook.com/karposontheweb
Instagram:karposmedia
Site: www.karposontheweb.org 

ΡΟΜΑΝΤΣΟ, Αναξαγόρα 3-5, Αθήνα, 10552
Εγκαίνια: Τετάρτη, 10 Μαΐου στις 19:00
Διάρκεια έκθεσης: Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Μαΐου (16.00-20.00) και Σάββατο 13 Μαΐου  (13.00-17.00)
Facebook event εδώ.