Παρ 23 Μαρ 2018 - Κυρ 25 Μαρ 2018

Sprektrum Athens presents

φεστιβάλ

Η κοινότητα Spektrum Athens ξεκινά τις δράσεις της με το πρώτο Spektrum AV+ACT την Παρασκευή 23 Μαρτίου. Μέσα από AV performances και πειραματικά ηλεκτρονικά DJ set, το πρόγραμμα επιδιώκει να εξερευνήσει τη σύνδεση τέχνης και μουσικής, μέσα από ένα απόλυτα φαντασιακό πλαίσιο. Μέσα από καλλιτεχνικά πρότζεκτ βασισμένα στην επιστήμη και την τεχνολογία, ο θεατής θα περιηγηθεί στον κόσμο του ενισχυμένου ήχου και της όρασης.

Το τριήμερο δράσεων κλείνει με το workshop Creating Visuals with Max/MSP, το Σαββατο 24 και την Κυριακή 25 Μαρτίου, με τον audio visual artist & technologist, Federico Foderaro. Ο Federico θα μάθει σε αρχάριους να χρησιμοποιούν ένα μοναδικό εργαλείο για τον προγραμματισμό interactive visuals και τη δημιουργία οπτικοακουστικών software.

Τι είναι το SPEKTRUM
Το πρόγραμμα της κοινότητας του SPEKTRUM επιχειρεί να φέρει μαζί άτομα διαφόρων υποβάθρων σε μια ατμόσφαιρα δημιουργικής και συνεργατικής ανταλλαγής και πειραματισμού. Στοχεύει στην ανάδυση γνώσης γύρω από την τέχνη, την επιστήμη και την τεχνολογία σε ένα ευρύτερο κοινό.
Καλούμε καλλιτέχνες, έφορους, επιμελητές, θεωρητικούς, πολιτισμικούς ακτιβιστές και ενθουσιώδεις που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν μαζί σε μια νέα κοινότητα επικεντρωμένη στην έρευνα και την εξέλιξη δραστηριοτήτων για το καινούργιο μας εργαστήριο στην Αθήνα.


AV+ACTS #01


Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018
BIOS Ρομάντσο – Αναξαγόρα 3-5
Είσοδος: 8 ευρώ
Ώρα Προσέλευσης: 21.00


AV Performances

Federico Foderaro - ANTHROPOCENE: Μια ζωντανή οπτικοακουστική περφόρμανς βασισμένη σε μια υψηλής-έντασης και ενέργειας σύνθεση. Το θέμα του έργου είναι η επιρροή της ανθρωπότητας στον πλανήτη από τη βιομηχανική επανάσταση. Αυτή η περφόρμανς έχει πρόσφατα κερδίσει το βραβείο της επιτροπής του διαγωνισμού Anthropocene, διοργανωμένου από το φεστιβάλ Mutek.

Michela Pelusio - SPACETIME HELIX & Stratos Bichakis: SpaceTime Helix είναι μια περφόρμανς με ένα γιγάντιο κάθετο περιστρεφόμενο κύμα σε μια λευκή χορδή, που δημιουργεί ένα μεγάλο ελικοειδές σχήμα μέχρι το ταβάνι. Αυτό το έργο εξερευνά έννοιες όπως ελικοειδείς συμμετρίες και άπειρο, συχνότητες και γεωμετρία, βασικά σωματίδια και κβαντική φυσική, ηχητικές εικόνες και αντιλήψεις. Και οι δύο καλλιτέχνες συντονίζουν τον ήχο ζωντανά, αλληλεπιδρώντας με τη συμπεριφορά του έλικα, ελέγχοντας κονσόλα δημιουργημένη από τους ίδιους.

Nikos Kyriazopoulos – Performance on Live Electronics: Αυτό το live act σε modular synthesizer αγγίζει ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων, από την αντήχηση της ανθρώπινης εφεύρεσης μέχρι τον ήχο του φυσικού τοπίου. Χρησιμοποιώντας ένα drone και διαλογιστικές υπνωτικές ατμόσφαιρες, η μουσική εμπλέκει μια εσωτερική και έντονη σωματική εμβάθυνση στις δονήσεις.

Timo Dufner - TRIBUTE TO DISTLER: Ο Timo Dufner εφαρμόζει ένα λογισμικό μοντέλο που χρησιμοποιείται στη στατιστική για να προσομοιάσει μια μηχανή δημιουργίας επιλογών και να γεννήσει ζωντανές απεικονίσεις, ενώ χειρίζεται τον ήχο. Ένα ενεργητικό νευρικό δίκτυο αλγόριθμου εκτελεί, στο λογισμικό τομέα, λογικές δομές που μιμούνται βιολογικούς νευρώνες του ανθρώπινου εγκεφάλου. Αυτές οι ψηφιακές προσομοιώσεις επεξεργάζονται πραγματικά δεδομένα που προέρχονται από καταγραφές του ιατρικού αρχείου ενός γιατρού (Distler). Με σημειώσεις, εικόνες και ήχο, αυτό το υλικό είναι χαρτογραφημένο στην επιφάνεια, τρέφοντας ένα έξυπνο σύστημα εικόνων+μουσικής.

Experimental Techno DJ Sets

Akis S [Hypermedium]
Bonebrokk [Trial&Error]Workshop: Creating Visuals with Max/MSP
By Federico Foderaro


Σάββατο 24 και Κυριακή 25 Μαρτίου 2018
BIOS Ρομάντσο – Αναξαγόρα 3-5
Διάρκεια: 13 ώρες/2 ημέρες
Κόστος: 60 ευρώ για 2 ημέρες ή 30 ευρώ για μια ημέρα
Ώρες: 11.00 – 18.00
Επικοινωνία: info@federicofoderaro.com


Εγγραφή στον παρακάτω σύνδεσμο: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd9ilflbd88DxPBqgCQQtkYJLrsB5zOrhRmGJy-N31_HTQ8Gw/viewform


Artist Bios

Ο Federico Foderaro είναι ένας audio visual artist, media technologist, και καθηγητής Max/MSP με βάση το Βερολίνο. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του ανέπτυξε ενδιαφέρον για την οπτικοακουστική τέχνη και την σύνδεση μεταξύ της τέχνης και της τεχνολογίας, εμβαθύνοντας κάθε φορά περισσότερο σε αυτά τα ζητήματα. Διδάσκει το Max/MSP λογισμικό σε εργαστήρια, ιδιαίτερα μαθήματα και πανεπιστημιακά σεμινάρια, μαζί με μία συλλογή δημόσια διαθέσιμων βίντεο και γραπτά tutorials που μπορεί κανείς να βρει στην ιστοσελίδα του, www.federicofoderaro.com.

Η Michela Pelusio είναι μια Ιταλίδα καλλιτέχνιδα με βάση την Αθήνα. Έχει δημιουργήσει εγκαταστάσεις και περφόρμανς σε όλο τον κόσμο. Η ίδια εστιάζει στην δημιουργία εμβυθιστικών εμπειριών, χρησιμοποιώντας το χώρο, το φως, την ύλη και τον ήχο, προκαλώντας αισθήσεις της παρουσίας σε ένα περιβάλλον που είναι μαγικό και μη-καταγράψιμο. Η έρευνά της εμπεριέχει την αναζήτηση της ανθρώπινης αντίληψης, τα φυσική φαινόμενα, την τέχνη και την επιστήμη. Η Michela έχει μεταπτυχιακό στο ArtScience από το Interfaculty of ArtScience (KABK, KONCON) στη Χάγη, όπου στη συνέχεια εργάστηκε ως διδάσκουσα Synesthetics και Genius Loci. Κατέχει και πτυχίο γλυπτικής από την Ακαδημία Καλών Τεχνών της Καράρας, στην Ιταλία.
http://maakali.org/SpaceTimeHelix/

Ο Στράτος Μπιχάκης είναι media technologist και συνθέτης με βάση την Αθήνα. Στο έργο του εξερευνά θέματα όπως το χάος, το συγχρονισμό, τη βιομιμιτική και διαδικτυακή θεωρία, συνδυάζοντας ψηφιακή και αναλογική αισθητική. Παράλληλα με την πρακτική τους ως καλλιτέχνης οπτικοακουστικής περφόρμανς, εργάζεται ως προγραμματιστής των dreadbox synthesizers. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε φεστιβάλ και εκθέσεις στην Ελλάδα, την Ευρώπη, τη Ρωσία και τον Καναδά. Είναι μέλος των MusicMakers Hacklab των φεστιβάλ CTM και ICAS. H συλλογή των ηχογραφήσεών του, Greek Ethno Music Location Recording, κυκλοφόρησε από την V I S (DE).

Ο Timo Dufner είναι μουσικός και visual artist, ενώ ασχολείται ιδιαίτερα και με τον τομέα των media & information techology. Ως VJ, εμφανίζεται σε Audio και Video Live Act, ενώ αποτελεί μέλος διαφόρων ομάδων παραγωγής ηλεκτρονικής μουσικής. Η δουλειά του εστιάζει κυρίως στην εκμετάλλευση των λογισμικών αποτυχιών, που ονομάζονται glitches, την real-time επεξεργασία, το ζωντανό coding, το machine learning/ΑΙ, καθώς και την άμεση αλληλεπίδραση του ήχου και της εικόνας.
http://www.papaloco.net/

Ο Νίκος Κυριαζόπουλος έχει αφιερωθεί, από το 2006, στο σχεδιασμό και την κατασκευή των δικών του αναλογικών οργάνων. Μετρά συνεργασίες με διάφορους noise και experimental καλλιτέχνες στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Η μουσική του χαρακτηρίζεται από αρχαϊκά ηχοτοπία, πειραματική ακοή και σωματικές αισθήσεις.
https://soundcloud.com/nikoskyriazopoulos

Ο Akis S είναι ένας από τους ιδρυτές (μαζί με τον Τίμο Αλεξανδρόπουλο) της Hypermedium, μιας δισκογραφικής αφιερωμένης στην ηλεκτρονική μουσική που ιδρύθηκε το 2015, που έχει συσσωρεύσει μια εντυπωσιακά ποικίλα σύνθεση από καλλιτέχνες όπως οι αποδομιστές EVOL, οι Αθηναίοι ρυθμολόγοι No God Ritual, o Βερολινέζος concretist Patiño, ο Μεξικανός beat-maker Siete Catorce, το gqom crew με βάση το Durban Audioboyz, οι Ιταλοί post-ravers Dave Saved και οι NPLGNN. Hypermedium είναι επίσης το όνομα ενός club night , όπου συνεργάζονται ντόπιοι και ξένοι DJ, καθώς και μια μηνιαία ραδιοφωνική εκπομπή στο Radar Radio του Λονδίνου.
http://hypermedium.org

Bonebrokk είναι το προσωπικό πρότζεκτ του Μάριου Νάρη, ενός sound artist με βάση την Αθήνα. Είναι ο ιθύνων νους της Trial & Error, μιας πλατφόρμας/δισκογραφικής/ club night που λειτουργεί τα τελευταία δύο χρόνια. Με ήδη τέσσερις κυκλοφορίες υπό το όνομά του, δημιουργεί και παίζει ωμή, ενεργητική club μουσική, αντλώντας επιρροές από techno, house και μουσική UK soundsystem.
https://soundcloud.com/bonebrokk

Facebook events
https://www.facebook.com/events/1992715637715172/
https://www.facebook.com/events/326979081143594