Σαβ 22 Αυγ 2015

Ben Wolf Noam, Field of Ares

εικαστικά

Το The Breeder Residency Program παρουσιάζει την έκθεση του Ben Wolf Noam «Field of Ares» στο ΡΟΜΑΝΤΣΟ. O Ben Wolf Noam θα εκθέσει έργα που δημιούργησε στην Αθήνα κατά τη διάρκεια τού τεσσάρων εβδομάδων residency προγράμματος της γκαλερί και που αντανακλούν την εμπειρία του στην πόλη. O Ben Wolf Noam είναι ο πρώτος συμμετέχων του The Breeder Residency Program που επιμελείται η Σταματία Δημητρακοπούλου. Η έκθεση σηματοδοτεί επίσης το ξεκίνημα της συνεργασίας του The Breeder με το ΡΟΜΑΝΤΣΟ.

Το Πεδίον του Άρεως (Field of Ares) είναι ένα Αθηναϊκό Πάρκο με πολλά μυστικά. Όπως πολλά αστικά πάρκα, αποτελεί σύμβολο κοινωνικής ενότητας, προσφέρει καταφύγιο από την βοή της πόλης, ενώ παράλληλα αποτελεί χώρο διασκέδασης, απομόνωσης και ξεκούρασης. Ωστόσο, το Πεδίον του Άρεως χαρακτηρίζεται από μία ιδιότυπη αύρα, με έντονη δραστηριότητα, τόσο ύποπτη όσο και αθώα, και με περίπλοκη κοινωνική αλληλεπίδραση όπου ταυτόχρονα ηλικιωμένοι παίζουν σκάκι, ναρκομανείς κείτονται ημιλιπόθυμοι, γιάπις κάνουν τζόκινγκ και τσιγγάνοι στήνουν τους καταυλισμούς τους. 

Στα ελικώδη μονοπάτια, τους δρόμους και στα κρυμμένα ξέφωτα το Πεδίον του Άρεως ξεχειλίζει από ζωή, ο επισκέπτης καλείται ν’ αφήσει πίσω του την πίεση που ασκεί η πόλη για διαρκή κατανάλωση και ν’ ανακαλύψει νέες πρακτικές κοινωνικής αλληλεπίδρασης που έχουν γεννηθεί στο Πάρκο. Καθώς η Ελλάδα αντιμετωπίζει την άμεση απειλή της οικονομικής κρίσης, το Πεδίον του Άρεως ενσαρκώνει αυτό που προέχει: δεν είναι τα χρήματα αλλά οι άνθρωποι που ενώνουν μία κοινωνία και είναι οι ίδιοι που μπορούν να την διασπάσουν.

Ο Ben Wolf Noam δημιουργεί ζωγραφικά έργα και εγκαταστάσεις που εμπλέκουν το φυσικό με το ψηφιακό, αποτυπώνοντας μοτίβα τοπικής βλάστησης πάνω στον δισδιάστατο καμβά. Η επιφάνεια των έργων περνά από αλλεπάλληλες διεργασίες συγκάλυψης, τα χρώματα ξεθωριάζουν και σβήνουν σταδιακά, καταλήγοντας σε μία οπτική ιδιωματική γλώσσα εμπνευσμένη από την ψηφιακή εποχή.

Χρησιμοποιώντας το φύλλωμα τοπικών φυτών, ο Wolf Noam εμπλέκεται φυσικά με τον τόπο στον οποίο εργάζεται -κοινωνικοί και φυσικοί χώροι, κλίμα και γεωγραφία αποτυπώνονται στο έργο του. Χρησιμοποιεί τα φυτά όπως θα χρησιμοποιούσε ένα πινέλο ή ένα κομμάτι κάρβουνο, σαν εργαλείο ζωγραφικής. Ενώ μέσω της διαδικασίας ανεύρεσης πρώτης ύλης, εξερευνά το τοπικό περιβάλλον και τον τρόπο με τον οποίο η φύση λειτουργεί σαν φόντο στην κοινωνική ζωή της πόλης. Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε όταν ξερίζωσε έναν κισσό που κάλυπτε τον τοίχο του εργαστηρίου του στο Buswick της Νέας Υόρκης και από τότε αποτελεί επαναλαμβανόμενο μοτίβο στη δουλειά του. Για ένα παλαιότερο σώμα δουλειάς που πραγματοποίησε στο Λος Άντζελες χρησιμοποίησε φυτά από τις όχθες του κεντρικού ποταμού της πόλης ως μια ευκαιρία να παρατηρήσει  κανείς το ταραγμένο αυτό τοπίο (με τα νερά του ποταμού να φουσκώνουν και να ξεφουσκώνουν) σε μία στιγμή που η Καλιφόρνια αντιμετώπιζε την χειρότερη ξηρασία της ιστορίας της.

Στην έκθεση Field of Ares, ο Wolf Noam παρουσιάζει καινούρια έργα που βασίζονται στις παραπάνω μεθόδους. Έχοντας υπόψη του ότι την παρούσα κρίσιμη στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται υπό την απειλή της ευρωπαϊκής οικονομικής ηγεσίας, εντυπωσιάστηκε από την επιμονή της ελληνικής κοινωνίας στην αξιοπρέπεια και την ειλικρίνεια.  Το Πεδίον του Άρεος ενσαρκώνει αυτές τις αντιθέσεις. Ένα μεγάλο και σωστά αξιοποιημένο δημόσιο άλσος, αφιερωμένο στην ελληνική ανεξαρτησία, που εξυμνεί τους εθνικούς ήρωες, παράλληλα φιλοξενεί κόσμο που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την οικονομική κρίση. Ενσωματώνοντας υλικά από αυτό το πάρκο -που είναι το φόντο μιας πολυσύνθετης και καθόλου ξέγνοιαστης σύγχρονης κοινωνικής αρένας- μέσα από την δουλειά του ο Ben Wolf Noam συνδέεται με το συγκεκριμένο μέρος, ενώ παράλληλα αξιοποιεί τα απομεινάρια του για να δημιουργήσει έναν καινούριο χώρο σύμπλεξης μέσα στην έκθεση.

Πιστός στη συμμετοχική πρακτική του, ο Ben Wolf Noam έχει προσκαλέσει τον καλλιτέχνη, περφόρμερ, ράπερ, ποιητή και ακτιβιστή Michael David Quattlebum Jr (Mykki Blanco) να δώσει μία πνοή ζωής στον χώρο με μία site specific περφόρμανς.

Wolf Noam
Γεννημένος στο Cambridge, MA το 1987, ο Ben Wolf Noam σπούδασε στο Rhode Island School of Design στη Νέα Υόρκη (2009).
Η δουλειά του έχει παρουσιαστεί: Suzanne Geiss Co. (Νέα Υόρκη), Museo di Capodimonte (Νάπολη), Martos Gallery (Λος Άντζελες), Hooper Projects (Λος Άντζελες), Metropolitan Art (Βηρυτός), HUS Gallery (Λονδίνο), Brand New Gallery (Μιλάνο), Night Gallery (Λος Άντζελες) και PS1 MoMA (Νέα Υόρκη)
Άρθρα για την εικαστική και την υπό την ιδιότητα του επιμελητή δράση τού Ben Wolf Noam έχουν δημοσιευθεί στα: The Observer, Vice, T Magazine, ArtFCity, Art in America, Artforum, Nylon, Purple Magazine. O Ben Wolf Noam ζει και εργάζεται μεταξύ Λος Άντζελες και Νέας Υόρκης.Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015, 20:00

Διάρκεια έκθεσης: 23 Ιουλίου 2015 – 23 Αυγούστου 2015
Ημέρες λειτουργίας: Τετάρτη – Σάββατο
Ώρες λειτουργίας: 16:00 – 20:00

Είσοδος ελεύθερη