Δευ 08 Ιουν 2015

Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής - α΄ κύκλος

σεμινάριο

Δημιουργική γραφή είναι η κάθε γραφή η οποία ξεφεύγει από τα όρια της τυπικής επαγγελματικής, ακαδημαϊκής γραφής ή και της τυποποιημένης λογοτεχνίας.

Το Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής στο Ρομάντσο, ξεκινά τον α΄ κύκλο του με διδάσκοντα τον Αντώνη Τουμανίδη και με την πεποίθηση ότι η συγγραφή δεν αποτελεί απαραίτητα μία διαδικασία μοναχική και βασανιστική και προσωπική, αλλά που ζητά να απελευθερωθεί από τα στερεότυπα του «ταλέντου» και τη μακρόχρονη προεργασία.

Στόχος μας στον α' κύκλο του Εργαστηρίου θα είναι να καλύψουμε πρωτίστως τις τρεις ανάγκες ενός επίδοξου συγγραφέα:
 την ανάγκη του να καταγράψει κάτι που θεωρεί σημαντικό,
 την ανάγκη του να μοιραστεί με τους άλλους αυτό που θεωρεί σημαντικό,
 την ανάγκη του να εκφραστεί με τρόπο προσωπικό και ανεξάρτητο.

Ο ενδιαφερόμενος θα ευαισθητοποιηθεί και θα ενεργοποιηθεί σε πολλές πλευρές της Δημιουργικής Γραφής και θα μάθει να προσεγγίζει πολύπλευρα και με κριτική ματιά την «ιδέα» πριν αποτυπωθεί στο χαρτί.
Σκοπός μας είναι να παροτρύνουμε τον κάθε συμμετέχοντα να ενεργοποιήσει τις γνώσεις και τις δεξιότητές του, αλλά και να αναδείξει τις ιδιαίτερες δυνατότητές του ‒αυτό που, στην ουσία, ονομάζουμε ταλέντο‒, μέσα από τεχνικές που απαιτεί η συγγραφή ενός λογοτεχνικού έργου.

Τα μαθήματα περιλαμβάνουν το θεωρητικό και το καθαρά δημιουργικό μέρος.
Στο θεωρητικό κομμάτι θα πραγματοποιηθεί μια αναδρομή

α. στην ελληνική και ξένη λογοτεχνία -όπου θα εξεταστούν οι διάφορες εκφάνσεις, μορφές και είδη της λογοτεχνίας
β. την κινηματογραφική - σεναριακή και θεατρική ιστορία

Συμπληρωματικά θα γίνει μια επισκόπηση και θα δοθεί έμφαση στη γλώσσα και στην ορθή χρήση της γραμματικής και του συντακτικού, γνώσεις απαραίτητες για την συγγραφή.

Στο καθαρά δημιουργικό μέρος, οι συμμετέχοντες γράφουν, κάθε εβδομάδα, τα δικά τους κείμενα στα οποία ενσωματώνουν όλα όσα έχουν διδαχτεί και όχι μόνο, απελευθερώνοντας δημιουργικά την φαντασία και το ταλέντο τους στην συγγραφή, στην σκέψη και στην γλώσσα.

Παράλληλα στα πλαίσια της κινηματογραφικής γραφής θα γίνει προβολή ταινιών αφού έχει προηγηθεί διδασκαλία και κατανόηση του σεναρίου τους.

Πρόκειται για τον α΄ κύκλο σεμιναρίων στο Ρομάντσο. Κάθε κύκλος μπορεί να παρακολουθηθεί και αυτόνομα.

Αντώνης Τουμανίδης
Γεννήθηκε το 1979 στη Σκύδρα Έδεσσας. Σπούδασε Ιστορία της Τέχνης και Αρχαιολογία στα Ιωάννινα και Ιστορία της Τέχνης και Τεχνοκριτική στη Γαλλία. Στη Γαλλία πραγματοποίησε επιπλέον σπουδές στον κινηματογράφο και τη θρησκειολογία. Έχει ασχοληθεί με το θέατρο και την ποίηση, τη διοργάνωση εκθέσεων τέχνης και αρθρογράφησε σε διάφορα έντυπα μέχρι που τον κέρδισε ο τρόμος. Το 2007 δημιούργησε το Toymaker’s Diary (http://toumanidis.blogspot.com/), το πρώτο ελληνικό λογοτεχνικό blog με θεματική γύρω από τον τρόμο και το οποίο το 2008 διακρίθηκε παγκοσμίως ως Best Foreign Language Blog. Συνεργάστηκε με τη Λουκία Ρικάκη στο "You... my mirror" και με το σκηνοθέτη του "Saw II" Darren Lynn Bousman. Το πρώτο του βιβλίο είχε τον τίτλο "Trapped" ενώ αυτή την περίοδο κυκλοφορεί το νέο του βιβλίο "Εφιάλτες & Παραμύθια". Περισσότερο γνωστός πλέον ως "Toymaker", συγγραφέας διηγημάτων, flash fiction και σεναριογράφος, μέχρι σήμερα έχει γράψει πάνω από 300 ιστορίες τρόμου.

Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί ένα αντίτυπο του βιβλίου, του Αντώνη Τουμανίδη, Trapped. Με την ολοκλήρωση του εργαστηρίου θα δοθεί Πιστοποιητικό Συμμετοχής.


Δευτέρα 1 Ιουνίου – Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015
Κάθε Δευτέρα και Τετάρτη // 19.00 – 21.00


Κόστος συμμετοχής: 90 ευρώ
Δηλώσεις συμμετοχής: antonistoum@gmail.com
Πληροφορίες: Αντώνης Τουμανίδης – 6977242534