Τετ 29 Μαρ 2023

Παρουσίαση βιβλίου: «Ταξίδια χωρίς προορισμό. Κριτικές προσεγγίσεις στις Τουριστικές Σπουδές»

άλλο

Για την παρουσίαση του συλλογικού τόμου 
«Ταξίδια χωρίς προορισμό. Κριτικές προσεγγίσεις στις Τουριστικές Σπουδές» 


Προσφάτως εκδόθηκε ο συλλογικός τόμος «Ταξίδια χωρίς Προορισμό. Κριτικές Προσεγγίσεις στις Τουριστικές Σπουδές» με επιμελητές τη Δέσποινα Νάζου, Μιχάλη Νικολακάκη, Μανόλη Τζανάκη. Τα κείμενα συγγράφουν 14 συγγραφείς.


Ο τόμος αυτός αποπειράται να παρουσιάσει θεωρητικούς προβληματισμούς και ερευνητικά εγχειρήματα στο πεδίο των κριτικών σπουδών τουρισμού και κυρίως στα πεδία της κοινωνιολογίας και ανθρωπολογίας του τουρισμού, στα πεδία της ιστορίας, της χωροταξίας και των πολιτισμικών σπουδών.Ανακινεί έναν ευρύτερο προβληματισμό για μια σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με την έννοια της «αυθεντικότητας» των τουριστικών εμπειριών και των σκηνοθετημένων χώρων προς τουριστική κατανάλωση όπως και με τη σημειολογία του τουριστικού βλέμματος και των επιτελέσεων των τουριστικών ταυτοτήτων.  Επίσης  παρουσιάζει τους τουριστικούς  χωρικούς μετασχηματισμούς και τη νέα τουριστική ιστοριογραφία.Οι μελέτες περίπτωσης  και οι έρευνες στις οποίες αναφέρονται  θέτουν στο επίκεντρό τους  λόγους και πρακτικές που συνέβαλαν στην ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού μέσα από μεταπολεμικούς τουριστικούς οδηγούς. Επίσης αφορούν τρόπους με τους οποίους οι αρχαιολογικοί τόποι ή τόποι κληρονομιάς αποτελούν ζώνες διαπολιτισμικότητας όπως η Δήλος. Ακόμη ερευνάται η ‘αποικιακότητα’ ως ένας τρόπος δεξίωσης του ξένου στα Σφακιά, αλλά και οι οικονομικο-κοινωνικοί μετασχηματισμοί στον τουριστικό Λιμένα Χερσονήσου Κρήτης.  Η έννοια της ανάπτυξης των τουριστικών υποδομών στη Χαλκιδική αλλά και η κοινωνική κατασκευή της μνήμης και των διαφορετικών μορφών τουρισμού στη Ικαρία είναι ζητήματα που απασχολούν τους συγγραφείς του τόμου. Επίσης η ταξιδιωτική εμπειρία των ανθρωπολόγων και ως «τουριστών» στην Ισπανία, η πολιτισμική παραγωγή και οι καλλιτεχνικές δράσεις στον τουρισμό στη Λευκάδα , όπως και τα ταξίδια των ναυτικών μέσα από τους πολλαπλούς τους ρόλους  και τις διαπολιτισμικές  συναντήσεις ολοκληρώνουν τις θεματικές που αναπτύσσονται στον τόμο.


Η Δέσποινα Νάζου είναι Κοινωνική Ανθρωπολόγος, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια (Πανεπιστήμιο Κρήτης), Ο Μιχάλης Νικολακάκης είναι κοινωνιολόγος τους Τουρισμού, Διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και ο Μανόλης Τζανάκης είναι  Αναπληρωτής Καθηγητής – Κοινωνιολόγος (Πανεπιστήμιο Κρήτης).


ΡΟΜΑΝΤΣΟ, Αναξαγόρα 3-5, Αθήνα
Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023, 7μμ
Είσοδος Ελεύθερη